...
Ma juba ostsin koju paki verivorsti. Selline tunne, et jõulud ukse ees, peaks kõhtu jõulutoitudega harjutama.
Seapraad ja hapukapsas... kapsahooaeg pole veel avatud, ja seapraadi pole pole ammu söönud.
Tarkus tuleb tasapisi. Vikerraadio Huvitaja saates arutleti toitumisteemal ja soovitati oma lihasöömist piirata, punast liha 100 g nädalas, linnuliha natuke rohkem.
See tähendab, et kui ostan 400 g liha, no näiteks paki tükeldatud guljašši (sest seda ma hiljuti tegin), peaks meile kahele jaguma lõunakraami kaheks nädalaks, ja seejuures kõik muu liha, singid, vorstid, süldid või kotletid, tuleb unustada.
Vähemasti kaheks nädalaks.
Vahepeal saab siis muud ka süüa, heeringat ja suitsuräime, lõhet ja forelli. Angerjat.
Natuke võiks muidugi kanaliha süüa, aga mõni mees on seda usku, et ainult siga on söödav. Nii et kui mina piirduks linnulihaga, siis seda 400grammist pakki guljašši võiks tema tarbeks jaguda terveks kuuks ajaks. Tundub nagu võimatu.
Kunagi sai ka siga kasvatatud, oma 100 kg kaalu. No olgu, ütleme, et 50 kg puhast liha ikka. Ühest kilost arvestame 10 nädalat. Kui 100 g nädalas.
Nii et üks inimene sööks seda siga 500+ nädalat... mis teeb 10 aastat. Meil oli peres siis neli liiget, nii et 2,5 aastat.
No nii kauaks seda siga küll ei jaganud!
Eestlane tarbib liha liha ilmselgelt liiga palju.
Statistika kinnitab seda.
Sealiha 40 kg aastas... see teeb umbes 110 g päevas. Terve nädala ports ju!
Loomaliha 9 kg
Linnuliha 27 kg
Niipalju siis ettevalmistustest jõulaegsetele söömaaegadele.
Ja näpuotsaga matemaatikat ;)
...
2 kommentaari:
Ainult veganid söövad nii vähe liha päevas. Normaalsed täisverelised humanoidid päevas tarbitud lihakilosid ei arvesta ;)
Saade oli eetris selle aasta jaanuaris, nii et ma peaaegu aasta otsa "seedisin" seda teavet. Nüüd veidi kohendasin oma mustandites laagerdunud lugu...
Õnneks oli Põhjamaades veel aasta tagasi soovituslik kogus 350-500 g nädalas, Sobib paremini ;)
Postita kommentaar