laupäev, 19. november 2022

Eesti vanad asjad... kama

 ...

16.04.2017

Seega siis rohkem kui 5 aastat tagasi mustanditesse jäänud pealkiri. Lugesin mingil ajal raamatut "101 Eesti vana aja asja" ja tegin ikka mitu postitust teemadel, mis mind kõnetasin. Mingil hetkel jäi projekt "Eesti vanad asjad" pooleli, peotäis pealkirju mustandites. 

17 sai tehtud!

Kuna ostsin Mardilaadal käies paki kama, siis nüüd on paras aeg see teema välja kaevata ja valmis kirjutada. 

Toiduekspert TM ütleb Eesti köögi kohta oma arvamuse saates "Huvitaja".

Mõned noppeid sealt.

Eesti köök on paras rosolje. Näiteks talupojaköök. Neile saab ette heita vähest loomingulisust toidu osas.  Sealsed toidud olid lihtsad ja robustsed tänapäeva maitsemeele jaoks. Samas oli vana Eesti köök küll vaene, aga tervislik. Näiteks kama.

Kama peetakse meie rahvustoiduks, samas on kamalaadset toodet ka teistel rahvastel.

Raamatus* on kama kohta välja toodud kolm kamaliiki.

Mulgi kama on segu kaun- ja teraviljadest.

Kaerakama.

Herne- või kaunviljakama.

Aga mina sain laadal osta hoopis Kanepi- ja tatrakama. Muidugi oleks kena, kui saaksin ka maitseomadusi analüüsida... aga ei saa. Pakk on alles kinni. Eeltööd tegin küll, peale kanepiseemnete ja toortatra sisaldab see kama veel hernest ja põlduba. 

Kodus on mul veel Rukkikama. Rukis, oder, hernes. See on küll hea. 

Muidu söön ma igasugust kama ja jama hea meelega. Ikka see ehtne talupojaköök ja lihtsad maitsed. Praetud soolapeki lõhnast võin juba kõhu täis saada. 

Aga täna sõin õhtusöögiks ära terve karbi komme, nii et kama jääb mõneks teiseks korraldus.



* "101 EESTI VANA AJA ASJA" (Piret Õunapuu)

...


Kommentaare ei ole: