reede, 1. oktoober 2021

Raha lugemise lugu

 ...

Sõbrants ütles hiljuti kuldse lause: No aega ja raha on mul alati laialt käes. 

Ma tean täpselt, mida ta selle lausega mõtles. See on tema oskus vähesega maksimaalselt hästi hakkama saada. 

Isegi siis, kui ajad rasked on.

Nüüd on mul ka laialt käes. Vähemasti aega.

Nii et võiks teha küll projekti, iga päev blogipostitus. Kuu aega.

Alustaks rahast. Rahast on ikka tore rääkida. Eriti kui laialt käes on.  

Arvestades, et ma ei võtnud välja oma pensionisammast, siis ootamatult sülle kukkunud summasid mul pole. Hetkel ootan huviga elektiarvet, olen ma ju see, kes pole teinud elektri tarbimiseks mingit soodsat lepingut, kas nüüd igakuiselt kaotatud summa annab võimaluse kokkuhoiuks?

Mingi aeg tagasi tekkis kaasaga arutelu, kas 50 eurot on suur raha. Mina olen veendunud, et ei ole. Põhjenduseks tõin, et neil, kes hooldekodusse on pidanud kolima, ei piisa sellest  isegi kahe päeva elamisrahaks.

50 eurot võib muidugi olla ka suur raha. Näiteks kui otsustad annetada, siis saja inimese 50 euro annetusega koguneb 5000 eurot... ja see on juba arvestatav summa. Eriti olukorras, kui ootamatult raskustesse satutud.

Mõnikord aitab raha annetamine vähendada südamevalu. Võimalik, et üks 25eurone summa oleks annetaja jaoks olulisem kui näiteks kogudusele, kellele annetus laekus. Aga 25 eurot on väike raha, kui selle eest südamerahu saad osta.

Sellised mõtted väikeste summade ümber. 25... 50. Nende kätte saamiseks ei hakka keegi helistama, et ahvatleda... investeeri, sind ootavad suured rahad, mis tundidega kasvama hakkavad. 

Küll aga panevad mind imestama need targutused teise pensionisamba ümber. Inimesed võtsid välja +/- 10 000 eurot. Tõesti, see on suur raha. Vähemasti nende jaoks, kellel on see võrdne terve aasta sissetulekuga. Päris kindlasti pole teema nende jaoks, kellele see summa paari-kolme kuu sissetulekuga võrdne. Aga näpuga nad viibutama kipuvad.

Hea tava vist rahast rääkida ei luba. Mulle raha lugeda meeldib, ma ikka räägin. Rahast lugemine on ka ok. Täna näiteks sain läbi meedia teada, et kui kuus 30 masinatäit pesu pesta ja selle öisele ajale sättida, on võimalik raha kokku hoida kuus... 4,71 eurot. Kui mul just see õige pakett oleks. 

Mida mul teatavasti ei ole. 

Lähen nüüd tõmban puhuri seinast välja, tuba juba soe küll. Ja jään septembrikuu elektriarvet ootama. Siis näen, kas pean oma elukorralduses muudatusi tegema hakkama. 



...

4 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

Soovin edu projekti teostamisel, siis on ka minul üks blogi, mida lugeda. Raha teemal kommenteerin hiljem - praegu lähen raha taga ajama ehk tööle.

tegelinski ütles ...

Rahajutt on püsiva väärtusega ;)
Tänane Õhtuleht avaldas artikli Heimtali pärandikeskusest.
https://www.ohtuleht.ee/1044716/riigi-toeta-jaanud-anu-raua-keskusele-kogub-raha-rahvas
Usun, et peale artikli avaldamist saab juba kogutud summa (13 000) lisa juurde.
Mulle Anu Raua looming meeldib. Aga Heimtalis on seni käimata :(

Emmeliina ütles ...

Olen käinud kolm aastat tagasi Anu Raua külaliseks Kääriku talus ja see käik ei unune. Kevadel jäi märkamata, et kultuurikomisjon jättis keskuse rahata. Pean Anu Rauast ja tema töödest väga lugu. Kahjuks Õhtulehte kodus lugeda ei saa, aga üks kevadine uudis andis teada, et tegemist 2,6 miljoniga mida kultuurikomisjon ei rahastanud. Ka maal peaks olema elu, arvan.

tegelinski ütles ...

2,6 miljonit on muidugi väga suur raha... aga kõik on suhteline