neljapäev, 13. mai 2021

Mis vahe on õpetajal ja poliitikul

 ...

Mul on mõned tuttavad õpetajad. Poliitikuid pole vaja tundagi, neist kirjutab meedia. Kõik poliitilised sise- ja välisasjad jahvatatakse läbi või hakitakse peeneks. Olenevalt näpuosavusest.

Ja kes olen mina, et kedagi hukka mõista?

Mõista suudan tegelikult nii ühte kui teist.

Aga sellised vastuolulised näited, näpud sügelevad. 

Et kribaks paberile. 

Ühesõnaga... elu on vastuoluline.

Tuttav õpetaja läks klassiga laevareisile. Ei olnud mingi puhkusereis, katsu sa puhata, kui kümmekond alaealist sinu vastutusel.

Kes reisi kinni maksab? No ikka õpilased enda reisi ja õpetaja enda reisi. Grupireis soodukaga ka, pole ju põhjust viriseda. Ja lõppude-lõpuks, vahet ju pole, ka tööreisi saab nautida. Eriti, kui seltskond lahe on. Asi nüüd oma palgast see 100+ eurot välja käia.



Üks teine õpetaja ütles küll, et nautimise asemel tema on küsimuse ees, mida teha edasi. Kui lõpuklassi (äkki isegi keskkool?) õpilaste kajutis Tallinna saabumise hommikul hulga tühja taarat avastas. 
Kuidas asi lahenes? 

Pärast pole me suhelnud. Selle noore õpetajaga siis. Niipalju ta ütles, et kõik lapsevanemad on kooli juurde bussi vastu tellitud, annab lapse isiklikult üle.

Poliitikute elu on lihtne. Isegi kui neil reisimine, töö ja lõbu ühendatud on, nemad võivad tellida autosse "joogid kaasa". Ja keegi pärast ei kontrolli, kas jõi, kes jõi, palju jõi.

Aga ma olen kindel, et Normindia džinni müüginumber teeb järsu hüppe. Kõrgustesse siis. Või siis Saku antvärk "Paljas Õun".


Huvitav, et nad mingit ampsu juurde ei tellinud. Samas, ehk ootas ees priske õhtusöök kuskil restoranis. Ei või ju isu rikkuda.

Õpetaja 3 võttis küll ampsu kaasa. Mõned pakid pehmikut ja mõned karbid määrdejuustu. Ehk mõnel lapsel ilmnevad nälgimise ja nõrkemise märgid, siis hea sisse sööta. Aga märke ei olevat ilmnenud, keegi küsima ka ei tulnud, nii siis suunas õpetaja söögikraami sujuvalt noorte kajutisse maabumise hommikul, ehk läheb vaja. Ju vist läkski, pärast olid ainult tühjad pakendid alles.

Neljas ja viies õpetaja tellisid endale kruiisil õhtusöögi. Mõtlesid küll, et kas tasub, võiks ju kokku hoida. Aga lapsed läksid sööma, ja nii läksid õpsid ka. Asi see 35 eurot maksta, põnev ju valida ja degusteerida. 

Poliitikud käisid ka õhtust söömas, neljakesi. Kokku 1280 eurot. 320 eurot oli kindlasti väga eriline söömaaeg. Kindel see, et nemad seda vähem ei nautinud kui õpetajad.

Ja siis need reisirahad. 

Õpetaja nr 6 käis õpilastega reisil. Õppereisil. Viimasel hetkel selgus, et koolil enam selle jaoks raha ei ole. Lastele räägitud, transport tellitud, matkamajas ekskursioon kinni pandud. Õnneks polnud kaugele sõita, õpetaja nr 6 maksis 50+ eurot ja kõik olid rahul. Bussijuht, lapsed, õpetaja. 

Poliitikutel on teine mõttemaailm (loogiline ju, ega nad muidu ei saakski poliitikat teha). 1500 eurot sõidukulu purjekal, seda on ilmselgelt liiga palju. Isegi kui mitme peale jagada.

Ja siis õpetaja 7... nädalas makstakse ühe või kahe ringitunni raha, aga kontsert tulemas. Või laulupeo ülevaatus. Harjutamine ja lihvimine käib päevast päeva.

Õpetaja 8 korraldab nädalavahetusel tantsulaagri. ööbimisega. Et lastel huvitavam oleks. Ja et tantsud selgeks saaks... kui ükskord tantsupeole minemiseks läheb. Ühest ringitunnist nädalas jääb ilmselgelt väheks.

Kui nüüd keegi arvab, et õpetajad nurisevad... ei nurise. Miks peakski, ise nad ju on oma ameti valinud.

Mina siin, loen ja imestan. 

Et ühesugused inimesed kõik... aga nii erinevad siiski.

...

3 kommentaari:

konn, lendav konn ütles ...

Ma millegipärast kujutan ette, et peaminister ise ei valinud vorste, õlut ega džinnigi. Pigem kiikaks noorte nõunike poole, mulle jääb küll mulje, et see oli rohkem nende ekskursioon.
Teemaväliselt (aga ehk ka mitte) tuleb meelde "Aruanne ekskursiooni esimesest päevast" :D

Emmeliina ütles ...

Vali reisikaaslasi, ma ütlen!
Lugu kõnetas. Aastaid tagasi, töötades täiskasvanud puuetega inimestega olid iga väljasõidu tarvis projektirahad, kuhu sisse kirjutatud mingi väike protsent "muud kulud". Omaosalus pidi ka olema. Muidu projekti ei rahastatud. Enamus neist inimestest pidi leppima väga väikese pensioniga. Nii võetigi jook ja söök bussi :), sest nn. väljas söömine oli kordades kallim, kui piknik.

tegelinski ütles ...

Tegelikult ajavad mind närvi kõik need teemad, mis ajalehtedes mingil hetkel hakkimiseks võetakse. Üks konkreetne oli mingi aeg tagasi isegi põhjuseks, et Päevalehe tellimise lõpetasin. Tavaliselt kargan kohe nõrgemat kaitsma... isegi kui muidu on maailmavaatelised erinevused :)
Seekord tekkis lihtsalt terav võrdlusmoment. Ja J.R. ilmselgelt oskab ilma minu abita olukorrast välja tulla.
Aga jah, mõte on õige: vali reisikaaslasi ;)
Ja mitte ainult õpilastel pole vaja silma peal hoida ;)
Neid reiside/ekskursioonide aruandeid jagub, nii siia kui sinna. Segadustes oleks ka karmimaid õpse vaja olnud....
Meenuvad kõik need reisid, mida korraldades pead arvestama, kuidas võimalikult odav oleks.
Kusjuures, ma polegi aru saanud, mis mulle rohkem meeldib, kas koonerdav eluviis või pillav eluviis. Tundub, et suudan mõlemat nautida...