...
Kui keegi mult küsib, mis mu lemmiktoit on, siis aastakümneid on vastus sama... ikka mulgi kapsad kartuliga. Olin vast 4. klassis, kui ema oli komandeeringus ja isa andis iga päev raha, et saaksin sööklasse sööma minna. Küllap oli seal muudki valikut, aga mina sõin iga päev mulgi kapsaid. Ma teeks praegu sedasama. No et sööks iga päev kartulit ja kapsast, ainult kaasa ei rõõmusta, ja siis me sööme vahepeal ikka muud ka. Vähemasti tema.
Loogiline, et toores hapukapsas on kordades kasulikum, aga et seda saab suures koguses tarbida, pole ma mõelnud. Kuni ühe hea tuttavaga jutustades kiitsin, et ostsin vinegretti, ja küll oli hea. Tema küsis, miks ma ise ei tee.
Kui aus olla, ma pole selle peale isegi tulnud, et ise ka saab. Pidavat väga lihtne olema: hapukapsas, keedetud kartul ja peet, sibul ja õli.
Kontrollisin üle, täpselt nii see oligi. Kui nüüd tõde tunnistada, siis oleks võinud rohkem komponente ka olla... aga minul ei olnud. Ja sellest polnud midagi.
Oli hapukapsast ja peeti, keedetud kartul, sibul, õli... sõime kaks päeva.
Nüüd on nii, et peet on otsas, aga kapsast veel jagub.
Ja nagu ikka, nii kui mõtled, nii hakkab internet soovitama. Äkki ikka ma rääkisin ka sellest kellegagi?
Igatahes jäi täna silma ja homme proovin järgi.
Hapukapsasalat
hapukapsas, õun, sibul, suhkur (mesi), õli, peenestatud köömned.
Riivi õun, haki sibul. Lisa õli ja köömned.
Või siis järgmine kooslus.
Hapukapsas, sibul, õli ja väikesteks tükkideks hakitud heeringas.
Võib-olla proovin selle ka ära.
Kui ikka kapsast jagub.
Tagataskusse veel üks retsept.
Hapukapsa-grillvorstipirukas.
Põhi: 3 dl nisujahu, 1 dl kiirkaerahelbeid, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soola, 100 g võid, 2 spl vett
Täidis: 400 g grillvorsti, 400 g hapukapsast, 250 g hapukoort või köögi-skyr, 3 muna, 2 tl prantsuse ürdisegu, 3 spl mett, 2 spl sinepit, 100 g riivjuustu peale riputamiseks.
Sega põhi kokku, suru pirukavormi (u 25 cm) põhja ja külgedele.
Peenesta grillvorst ja prae kergelt pannil. Pigista hapukapsas võimalikult kuivaks, sega kõik see kraam kausis kokku. Lao täidis põhjale, peale riputa riivjuust. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 35-40 min.
Enne söömist lase veidi jahtuda.
Kogus kaheksale.
No ma siis võin kõiki aineid poole vähem võtta ja jagub ikka kaheks päevaks... kui jagub.
Jagub... ei jagu... vahet pole.
Nälga ikka ei jää!
...
2 kommentaari:
Mm,mulgikapsad. Mulle väga maitsevad. Eile tegin ahjupotitäie (peale ahju kütmist viskan malmpotiga ahju ja unustan sinna). Küll olid head. Kahjuks keegi teine meie peres neid hinnata ei oska. Egas midagi. Söön üksi ja kiidan internetis.
Mul ka sama tehnika, et kruup ja kapsas ahjupotti, mõned peekoni viilud ilu pärast (ja kaasale ahvatluseks) peale. Ja ahju. Ei mingit vaeva ega lõhna ;) Ja olen täitsa nõus ka üksi sööma ;)
Postita kommentaar