teisipäev, 12. august 2008

Osseedi muinasjutte

...
...

Osseedi muinasjutte

Tallinn 1961

Kui meenutada lapsepõlve lemmikraamatuid, siis muinasjutte meeldis lugeda küll. Osseedi muinasjutte sai ikka kordi läbi loetud, nüüd lehitsedes pole raske meenutada ei tegelasi ega sündmustikke.

Mida ma päris kindlasti tol ajal ei lugenud, oli eessõna raamatule.

Nüüd siis laseks silma üle libiseda. Kolm lehekülge sissejuhatuseks.

Eessõna

Osseedid ehk iroonid (nagu nad ennast ise nimetavad) elavad Kaukaasia keskosas, Kaukasuse peaahelikust põhja ning lõuna pool. Põhjas asub Põhja-Osseedi Autonoomne Nõukogude Sotsialistlik Vabariik, mis kuulub Vene Nõukogude Föderatiivse Sotsialistliku Vabariigi koosseisu ning mille pealinnaks on Ordžonikidze. Lõunas, Gruusias, asetseb Lõuna-Osseedi autonoomne oblast, mille keskuseks on Staliniri linn.

Maad oli osseedi rahval vähe ja enamik kiratses mägedes, kitsastes mäekurudes paljaste kaljude keskel, sageli lausa igavese jää piiril.

Ega asjata ei kirjutanud suur vene poeet A.S.Puškin, et osseedid on Kaukaasias kõige vaesem hõim.

Ning ainult oma legendides ja muistendites, lauludes ja muinasjuttudes said elus nii palju ilma jäänud, õigusteta osseedid väljendada oma ootusi ja lootusi paremale elule, unistusi maast, vabadusest, rammusate lammaste ja kitsede ning välejalgsete hobuste karjadest, valgest nisuleivast.

(Eessõna kirjutas Sožrõko Britajev)

Aga neid muinasjutte on praegugi huvitav lugeda. Nad on õpetlikud, neis ülistatakse rahva parimaid iseloomujooni: ausust ja headust, kodumaa-armastust, külalislahkust ja vaprust, kartmatust ja osavust, mõistust ja üllameelsust, tagasihoidlikkust ja vastupidavust. (Eessõna, lk 6)

Muinasjutud mulle meeldivad.

Ajaloos pole ma tugev.

Ja poliitikast ei jaga ma mitte muhvigi.

...

2 kommentaari:

Indrek ütles ...

kui oseedid on iroonid siis Osseetia ei ole mitte Iroonia vaid Iryston (Ossetic: Ирыстон)

tegelinski ütles ...

Hea teada :)
Samas, iroonidest ma tegelikult teatmeteostest infot ei leidnudki, leidsin (või kuulsin) hoopis alaanidest, kellega osseedid end samastavad.
Et kui Iryston, siis selge, kust tõlge tulnud.