laupäev, 14. september 2024

Äratõugatud surnud

 ...

Kui raamatust rääkida, siis "Äratõugatud surnud".

Autor Elly Griffiths. 

See oli nüüd vist kuues raamat arheoloog Ruth Galloway ja peainspektor Harry Nelsoni lugude sarjast. Eile viisin loetud raamatu kohaliku pealinna raamatukokku ning võtsin järjekorras järgmise. 

Mul ei olnud sellest plaanis avalikult kirjutada, teada ju nagunii, et kriminullilikult põnev ja keeleliselt kergelt loetav. Aga nüüd, kui juba teema üleval, mõned laused ütlen.

Jutuks hoole alla võetud lapsed. Mõni laps on hoidjatädi hoole all, mõni lähedase hoida, mõned halastusest hoolt ja armastust saanud. Aga kas ainult? Millal tuleb mängu keegi, kellel on kurjad mõtted, kas sõbralikkus on alati siiras või kas metallist konkskäsi tingimata mõrvarile kuulub? 

Maetud ja leitud või kadunud ja leitud... mõnikord maetult, mõnikord õnneks hoitud ja terve. See pole ainult selles viimases raamatus. Arheoloog on läbiva teemana eelmisteski raamatutes leidnud luid, mis tagantjärgi väikeste laste surma tunnistavad.


Loed ja mõtled: ainult filmides sellised müstilised olukorrad. Või siis raamatutes. 

Igapäevaelu on tavapärasem.

Aga siis loed ajalehte ja mõtled: kuidas on see võimalik! Ei ole ei film ega raamat, on ajaleht värskete uudistega või tagasivaatega varasemasse aega.

Töömehed sattusid saja-aastasele kalmistule, millest keegi ei tea midagi

Sadakond maetud last, mõnedkümned sentimeetrid mullakihti katmas kuusepuust kirste. 

Ei ole kuskil tundmatul ääremaal ja x ajahetkel, väljakaevamised toimuvad praegu ja ligilähedal Viljandi linnapiirile. 

Kui pikk on ajalooline mälu? Kui mitte keegi ei mäleta, et vaid sajand tagasi seal surnuaed asus. 

Sada aastat muidugi on pikk aeg, ja lehest nopin välja mõned oletused selle kohta, kes need lapsed olid, miks nad surid ja miks ehk neid ei mäletata. Loodan, et lõpuks kas väljakaevamisel või  arhiividest mingid kindlamad vastused selguvad. 


Aga kui juba ajaloolisele mälule jutt läks... mina olin küll juba unustanud, kes  too pr Aino Järvesoo oli. Tean, et olen teadnud, aga ei mäleta. 

Aga mitte ainult mina. Haud annab märku, et unustatud, kuigi tema surmast on möödas vaid paarkümmend aastat.

Wikipedia mäletab.

Eluaastad 1910  - 2003. 

Eesti etnograaf, maalikunstnik ja kunstipedagoog. Eesti suurim eraannetaja. 

Sõjapõgenik, kes elas koos abikaasaga algul Saksamaal, hiljem Ameerika Ühendriikides. 1996. aastal asus elama Tartusse. Toetas kolme miljoni krooniga kunstviljastamise projekti ja tema annetuste koguväärtus võib ulatuda paarikümne miljoni kroonini


Nii lihtsalt on. Et ei mäletata.


Vaatasin filmi "Tõeline armastus" (Suurbritannia 2023) kaht esimest osa. Juba teise sõbra matused. Tuhk puistatakse lainetesse. Mul on veel 4 osa vaatamata, ja ma ei tea, kas ma vaatangi. 

Mul on omad kiiksud. Ja oma arvamus eutanaasiast. 

Ja ma ei tea, kuidas film lõpeb.


Lõpetuseks... jutt läks metsa, aga vahet pole. 


12.09.2009


Iga lugu tegelikult annab omamoodi märku, et tegelikkus pole alati võrdväärne sellega, mis silmaga näha või käega katsuda on.

...

8 kommentaari:

Indigoaalane ütles ...

Ma vaevan pead sama küsimusega, kuidas ja miks katkeb ajalooline mälu. Igas riigis ja kultuuris.kuidas on võimalik, et mitte keegi ei mäleta.
Samas, tundub, et huvi ajaloo vastu tekib alles vanemas eas. Ja kui vanasti oli eluiga lühem ja polnud tänapäevaseid info säilitamise vahendeid.. äkki siis see ongi põhjus? Räägiti, aga keegi ei viitsinud kuulata?

Emmeliina ütles ...

väga hea kirjatükk. tekitab mõtteid, sellepärast. Kahjuks puudub ÕL lugemise luba, aga pilt kirstus olevast oli...mitte meeldiv ja mõelda, et sadakond last...

Aino Järvesood mäletan, sest õppisin just sel ajal sotsiaalpedagoogikat kui tema annetustest palju räägiti.

Kõnesoleva filmi vaatamise lõpetasin poole pealt. Las olla hea teistele, aga mitte minule. Üha rohkem kaldun meelt lahutama (filmid, saated)

Käisime Maabrannega kinos. Soome film oli "Surm on elavate probleem". Must must komöödia. Olime Rakvere kino saalis kahekesi.

Huvi ajaloo vastu süveneb ja tänapäeva kooliprobleemide vastu väheneb.

tegelinski ütles ...

Kummaline on ka see, et mitte kuskilt mujalt sellest leiust ma lugemismaterjali ei leidnud, kuigi arheoloogid töötavad juba paar nädalat, inimluudele sattusid töömehed aga juba suve algul.
lmselt keegi kuskil ikka on kuulnud nende haudade lugu, aga muidugi, aastad teevad oma ja isegi kui midagi kunagi on räägitud, ei pruugi tänased vanaemad oma vanaemade ja vanaisale lugusid mäletada. Ma oma vanavanematelt küsiks praegu küll igasuguseid asju :)

tegelinski ütles ...

Jep. Film mul praegu veel pooleli (4 osa vaatamata), ja ei tea, kas võtan järgmised ette. Midagi seal väga häiris, suutsin 10 min järjest vaadata, siis tegin "reklaamipausi"... ja läksin külmkappi külastame. On küll lühikesed osad, aga 2-3 söögipausi mahutas kenasti ära ;) Vaataks, kui teaks, et filmil on õnnelik lõpp... aga see peaaegu et võimatu.
Musta komöödiaga oleks lihtsam!

konn, lendav konn ütles ...

Soome film oli väga hea! Artises oli ikka tubli pool saali:)

HelveL ütles ...

Mis sind filmi juures häiris? Vanurite terviseprobleemid?
Ma vaatasin filmi ühe jutiga ära. No mõned reklaami (söögi)pausid. Minu jaoks tavaline krimka. Lõpus leitakse paha üles ja õiglane teatab endast ise politseile.

tegelinski ütles ...

Mingid väärtused on nihkes? Tunnetega manipuleerimine? Või tegelikult probleem, millele paremat lahendust ei olegi võimalik leida. Või on? Võimalik, et kui ma ühel hetkel edasi vaatan (vist siis ikka vaatan ;), suudan rahulikumalt võtta...

HelveL ütles ...

Just-just, tunnetega manipuleerimine. Kogu seriaali jooksul. Vaata ikka edasi :).