esmaspäev, 11. juuli 2011

Ühesugused mantlid

...Usun, et see pilt võib olla aastast 1942. Ema oli siis 13, Pilvi aasta vanem.
Pilvilt küsisin, et miks ühtemoodi, kas mingi tüdrukute vorm.

Miks ühesugused mantlid. Mul on hästi meeles. Kui Maailmasöda läks lahti 1939, siis oli ette näha, mis tuleb. Igast asjast puudus. Tiiul kallil önnestus veel leida mantliriiet, mis jätkus nii Öiele kui minule. Toora ömbles need valmis ja fantaasia puudusel jäid mölemad samasugused ja see meid ülepea Öiega ei seganud .
Samal korral , see pidi olema kunagi 39-40, ostis Tiiukene veel kaks mantlitäit talvemantli riiet. Öie sai omale sinakashalli musta elegantse kraega talvepalitu. Minu mantliriie oli veidi öhem , tumesinine ja must krae oli ka lihtsam. Tegumood oli jälle sama. Toora ömbles.

Kui mina laps olin, siis mulle õmbles Itty-tädi.
Toora-tädi kudus mulle nii mõnegi kampsuni.
...
.

4 kommentaari:

helle ütles ...

Pole hullu, et ühtemoodi.
Kui meie õega olime lapsed, siis õmbles vanaema ikka meile ühtemoodi kleidid selga. Mina tahtsin eristuda ja panin endale väikese ilupõlle ette.

osaline ütles ...

:D
Minul on vanemad täditütred. Lõpuks õnnestus mul neist pikemaks kasvada. Aga sinnamaani oli lugu kurb. Miskipärast õmmeldi neile alatasa ühesuguseid kleite, pluuse, mantleid (kuigi neil oli paar aastat vanusevahet) ja nii kulges minu elu selliselt, et kui üks täditütarde vana ruuduline mantel/lilleline kleit/triibuline pluus väikseks jäi, ootas mind pisut suurem, aga muidu täpselt samasugune vana ruuduline mantel/lilleline kleit/triibuline pluus. Vedas, kui need olid tagasihoidliku tegumoega, sest... jah, ka tol ajal mood muutus.

Emmeliina ütles ...

koolis tööõpetuse tunnis õmblesime pluusi. väga popp oli teha see sõbrannaga ühtemoodi kangast.

Möödus ainult veidi kui tegime kõik selleks, et mitte olla sõbrannaga ühtemoodi :)

tegelinski ütles ...

Kunagi olid lõpukleidid ka tervel klassil ühtemoodi, vähemasti ühest ja samast kangast...