laupäev, 9. juuli 2011

Ilus aed

...
Mõni aed on väga ilus.
Mõni kohe oskab. Ja tahab ka.
Mina ei oska. Ja ega väga ei üritagi.
Aga mõnikord ma ikka.
Täna võtsin ette marjapõõsad. Umbrohtu kasvanud, kuivanud oksi juurde tulnud.
2 x 2 tundi on tehtud, nüüd on võhm väljas. 2 x 2 tundi tuleks veel teha.
Ilm on ka selline nagu on, 33 kraadi sooja (vilus!), ümberringi kõmiseb hoiatavalt.

Aga kui ilusatest aedadest rääkida, siis tädi Ilse ja onu Alfi aed.
Oli väga ilus.

Linna heakorrakonkursside laureaat.

1979 III koht

1994 I koht



Aed oli neile lapse eest, kogu hool ja armastus kuulus kodule ja aiale.
See aed oli nii korras ajal, kui nad jaksasid. Vähem korras siis, kui enam ei jaksanud.
Ja praegu ootab uut võimalust.

1994. aastal jaksasid. Ja said preemia.
Ilse oli siis 75- ja Alfi 79-aastane.

29. septembril 1994 on Ilse kirjutanud:

"Meie käisime 28.-30. augustil Soomes meie suurel preemiareisil. Laevasõit oli nii tore, ei tundnudki, et sõidad laeval. "Georg Ots" on küll vana laev. Meil oli siit linna peaaednik kaasas, noor mees, enne Tammisaaris käinud. Tuttavad juba ees, kõrgemas kihtkonnas. Meie olime nii nagu lapsed, kõik paberitega toimetused korraldati. Ainult siit Tallinna ja tagasi bussisõidu eest tasusime ise. Tehti viisad ja muud sõidud seal, ööbimine hotellis mugavas kahetoalises, telefoni, Jaapani teleka, vanniga ja puha. Veekraanid annab nuputada, kuidas käsitleda. See kõik on välismaa elu.

Takso oli Helsingis laeva vastas, sõit oli 180 marka(?) läbi Soome, samuti tagasi. See kõik läks Kuressaare sõpruslinnale õigede maksma, meie kahe vana kodu pärast.


Tammisaari on ilus väike puhas suvituslinn. Nemad säilitavad kõike vana: elamud, kõrged plankaiad, kuid kõik ilusti puhas ja värvitud. Vana linn, täpselt selline kui meie Kuressaare oli enne 1941. aastat. Nii tuttav, omane tuli ette.

Meil lõhuti kõik ära, aiad maha, kaunid paekivist aiad ja väravapostid. Nüüd hakatakse uuesti taastama, kuid see pole enam see.


Seal rajatakse uued linnaosad ühekordsed, nemad tahavad ka vanaduses jalgupidi maa peal olla. Ütlevad nemad."

...

Aasta hiljem, juuni 1995

"Ikka kiiruse tähe all. Kui seda kiiruseks nimetada saab. Eks see on häda, et jõud ütleb ülesse. See teeb elu kiireks, lihtsalt ei jõua enam, väsid, puhkad ja hakkad uuesti, seega aeg kaob. Olen turul käinud, kus ikka lisa saanud, oleme tänavu tublilt juurde saanud, ära väsitanud on küll see kevad.
Ilmastik on palju aega viitev olnud.
Kuid siiski, kartul mullatud, varajane näitab õisi. Kasvumajas tomatil mugulad peal, kurk hakkab õisi näitama, õied on, kuid isaspoolt pole. Viinamarju näib ka tulevat.

Alfil on 16.juulil 80 aastane sünnipäev. Te ei saanud talvel tulla, kuidas suvel? Kulukad on need sõidud muidugi. Tõendeid siiasõiduks pole vaja.
Praamisõit olevat nädalavahetusel poole kallim ja olevat juba 5-6 tundi järjekorras olnud, isegi saarlased, kellel peaks olema eelisjärjekord."

...

Märts, 1999

"Aeg on jõudnud kevadesse, kuid talvist lund ja külma jätkub. Kui oli talvekuud, siis sadas vihma, nüüd sajab lund ja külmakraadid võimutsevad.
Olgu kuidas on, ega talv taeva jäe ega kevad tulemata jäe. Praegu on lund paksult aias ja kõikjal.

Tomatitaimed pikeerisin ära, täna külvasin sibula musta seemne kasti, nii on kevadmured käes. Aiatöö hakkab kummitama. Loodame, et tuleme toime, eks vähendame tööd ja tegemist vastavalt vajadusele kui ka jõule."
...

Märts, 2000

"Meil siin on selline olukord et olen üksinda kodus. Alfi on teist nädalat haiglas. Aastad teevad oma töö, kõik hädad kimbutavad. Süda peamine omadega läbi.

Kahju küll, kuid peame tõsioludele silma vaatama. Kuniks meid!
Käin iga päev haiglas, olen ka vilets, väsin ära. Kui koju tulen, olen puruväsinud. Näib, kui kaua me siin vastu peame, Alfi rääkis täna juba surmajuttu, mida siis ette pean võtma. Arvas, et arstid ainult pikendavad elupäevi. Eks näis.

Ma olen abiga toime tulnud, tomatid kasvavad, täna külvasin kapsa, sibulaseeme mulda, natuke lilli ka, ju näeb, kas edaspidi nende kõigega toime tulen.

Alfi ütles, et mul on ikka veel mõte sees, ikka püüan. Hea on, kui suvel aiast võtta on."

...

Kommentaare ei ole: