teisipäev, 4. oktoober 2022

Apsud hoidistamisel

 ...

Silma jäi teema Õhtulehes*.  Meenuta, mida lahedat on hoidistamise ajal juhtunud.

No miks ma siis ei meenuta! Iseasi, kui lahe see just on...

Purgid olid nii kuumad, et kuum õunamahl lõi purgi puruks.

See on, kui oled noor ja roheline. Või tegutsed mõtlemata. Kuumutasin õunamahla ja kuumutasin purke, mahl ehk keemistemperatuuri ligi, purgid praeahjus kindlasti palju kuumemad. Tol ajal oli gaasipliit ja mingit temperatuuri mõõdikut praeahjus polnud. Kui kuuma mahla purki panema hakkasin, oli purk nii tuline, et tekkis keemine ja aurustumine ja purgil lõi põhja alt ära. Õnneks küll midagi hullemat ei juhtunud, ega ma kulbiga palju polnud sisse jõudnud panna.

Hulk aastaid hiljem, jälle õunamahl. See õnnetus enam nii õnnelik ei olnud. Kuuma mahla täis purk (taas kolmeliitrine) läks katki kaanetamisel. Ju oli mul jõudu palju või purk tavapärasest hapram, igatahes käis prõks ja kõik see kuum mahl voolas purgist välja. Sain tookord jalgadele oma elu suurimad villid, ravisin neid ikka hulk aega.

Pärast seda ma hoidiste valmistamist natuke pelgan. Laupäeval külakostiks toodud värske õunamahla panin sügavkülma, ja mis ei mahtunud, jõime ära. Oli ikka hea küll! Õnneks oli seda mõõdukas koguses. Nõuka ajast mäletan, kaasa käis kuskil mahla pressimas, siis oli kolm 40-liitrist piimavinkut mahla täis, kõik tuli läbi kuumutada ja purki panna.  Lisaks moosid, kompotid, seened, kurgid, tomatid, salatid.

Nüüd käin metsas pigem fotoka kui seenekorviga.


Foto ajast, kui ma veel korilusega tegelesin.

... 

*Manona Paris, "Hoidistamine on ohtlik tervisele ja varale... HEA, ET NIIGI LÄKS"

4 kommentaari:

SG ütles ...

Ma kohe ei tahaks hakata kurja välja kutsumagi.
Kõikvõimalikud põletustraumad on ikka päris hirmsad.

tegelinski ütles ...

Põletused on jah vastikud, sellest kaugest ajast on mul külmkapis esmaabiks alati mingid vahendid, mõnikord on olnud ka kasutusel, tõsi küll, väiksematele tegelastele väiksemate traumade puhul... (näiteks trauma kõrvenõgesega ;)
Ajalehes oli sees mõte, et apsakad juhtuvad tihti just sellepärast, et hoidistamine kipub jääma hilisetesse õhtutundidesse, ja siis võtab väsimus juba võimust. Küllap see nii on.

helle ütles ...

Äpardused õunamahlaga väga tuttavad. Ja kuidas ma kirusin õuna-aastat! Nüüd on meil 1,5 õunapuud. Aitab süüa ja moosi teha. Varesed käivad ka mahakukkunuid nokkimas.

tegelinski ütles ...

No meil 2,5 puud, ja ilmselgelt liiga palju....
Hakka või hädaga ka moosi keetma :)