reede, 21. mai 2021

Mine metsa!

 ...

Nädalalõpu Õhtulehes (15.05) oli Priit Pärnapuu lugu "Urmas Tartes: metsateadlased jäävad rahamasina hammasrataste vahele".  

Kuidas piirata metsade kogust, mida RMK tohiks raiuda? 

Tartese sõnul on kaitse-eeskirjad järjest lihtsustunud ehk üha vähem arvestatakse seal looduskaitsega ja üha suuremalt raiub RMK piiranguvööndites. 

Lugesin artikli kohe paar korda läbi. Kuna lugu on liiga pikk, et seda ümber jutustada, korjan välja mõned Urmase mõtted. Need, mis hetkel kõnetasid.

"Talude juures käidi metsas puitu võtmas küll, aga nii, et tuulevari alles jääks. Kui sul ei ole kohapealset tegijat, siis jääbki paratamatult mulje, et lageraie ongi kõige efektiivsem meetod."

"Ma ei tea ühtegi metsakasvatajat, kes oleks rõõmus tema metsa sõidetud rööbaste üle. Ma ei ole ühtegi näinud. Aga kui sul ei ole kohapeal inimest ja tehakse distantsmajandamist, siis sa ei oska seda isegi tähele panna..."

Et miks kõnetasid? 

Kõrval olevas metsas tehti aasta tagasi lageraiet. Meil on nüüd tuulekoridor. Ja metsas on sügavad rööpad.

...

Miks ma seda mõne aja tagust Õhtulehe artiklit meenutan?

Lihtsalt, kohe tuli peale Eesti Ekspress Delfis avaldatud Martin Laine lugu "Kits kärneriks". Kusjuures, kits ei viita karjakasvatusele ega kärner aianduse teemale. 

Artikkel on hoopis Keskkonnaameti metsahoiuspetsialistist Lembitust, kes väidab, et tal ei ole väärtuslikku metsa, samas on ta raiunud Häädemeestel tuhandeid tihumeetreid puitu, sealhulgas vähemalt 1800 tihumeetrit on keskkonnaametnik rahaks teinud raiekeelu aladel... info, mis valmistas üllatust isegi Keskkonnaameti sisekontrollile. Aga üldiselt jäi mulle mulje, et keskkonnaameti arvates on kõik siiski JOKK. Ja natuke pakutakse katust ka.

Positiivset ka. Elanike võitlus kandis vilja, üks raiekeeluga mets päästeti ja kohtukulud jäid riigiameti kanda.

...

Aga tegelikult... paar päeva tagasi läksin metsa. 

Ja siis see teeäärne niit oma mitmekesise taimestikuga, kõik need kassikäpad ja metsnelgid, karikakrad ja kellukesed, tõrvalilled ja raudrohud, ristik ja maasikaplatsid... kõik see, mida enam ei ole. 

Juba sügisest saadik.

Paganama kahju on.


Õnneks mets oli veel alles.

...

Kommentaare ei ole: