pühapäev, 13. aprill 2014

Õline lugu

...
 
Lugesin kuskilt, et nüüd on trend mandliõli suus hoida.
Puhastab keha mürkidest.
Tegelikult on see ju vana tarkus, mäletan, vast 70-ndatel vanaema ka, hommikuti hoidis õli suus. Ma ei tea, kaua see tuhin tal kestis, ise ma ei proovinud.
Mandliõli tol ajal kaubanduses päris kindlasti ei olnud.
Oli tavaline posla-masla. 
Päevalilleõli.
See maitses hoopis teisiti kui see, mis praegu kaubanduses liigub.

Suvine salat maal vanaema juures oli riivitud porgandid, õli sekka segatud. Kusjuures, sinna see õli sobis väga hästi, andis natuke nagu pähkli maitse salatile. Mäletan, vanaema tegi pliidi ääres süüa ja vanaisa laua taga riivis käsiriiviga porgandeid. 

Üks riiv oli isetehtud, plekist piimakannukaanesse olid naelaga augud sisse toksitud, aga see riiv oli minu lapsepõlves pigem suveniir, ei mäleta, et seda kasutatud oleks.

Mingi periood oli õli minu toiduvalmistamisel eriti olulisel kohal. 
Omamoodi.
Rahavaese aja leivakatte koostisosa.

Retsept
Keedetud kartulid kohe soojalt purustatud, sekka pressiga peenestatud küüslauk ja sortsuke õli.

Väga maitsev ja väga toitev.
Ei osanud nagu vorsti - juustu tahtagi, kõhu sai täis ja hea oli ka.
Õli oli muidugi juba puhtam ja vähem õlise maitsega. 

Mingi aeg oli külmkapis purk sulatatud searasva,  sellega said kõik kartulid ja koogid praetud. Soolaliha praadimisel jäi ka rasva üle, see oli eriti hea, sobis leivale määrida. 

Tänapäeval läheb rasv lindudele, soolane rasv kraabitakse prügikasti või kallatakse lihtsalt ära.

Saaremaa-vanaema koos tädi Ilsega käis Rootsis oma poja-perel külas, aasta oli 1972. Vanaema oli siis juba ligi 80 aastat vana.


Tulid tagasi ja rääkisid kui ilmaimet: perenaine kallas kõik rasva kraanikausist alla. Vanaema oli kogu oma elu kartulit ja pekki söönud, sale ja sihvakas, hall pats kuklas krunniks keeratud. 
Käis Rootsis ära, sai pojaga kokku, nägi ära oma Eesti-Rootsi-Taani päritoluga lapselapsed, tuli tagasi ja elas veel üle 10 aasta. Kui 1984.aastal suri, oli 91 aastat vana.

...
Kui nüüd oma jutuga õli juurde tagasi tulla... mina kasutan praegu rapsiõli. 
Üritan end oliivõliga harjutada, aga kuidagi võõras tundub.

Täna tegin ühe õlise salati.
1 suvekõrvits, 1 paprika, 2 küünt küüslauku, 2 tomatit.
Kuumutasin vähese õliga pannil läbi, väga maitsev sai.
...

Kommentaare ei ole: