kolmapäev, 22. november 2023

Tehniline taip

 ...

See on midagi sellist, mida mul ei ole. 

Läbi aegade on arusaamine tehnikast olnud nigelavõitu. Isegi autoga sõitmisest ei hooli, kuigi kehtivad load mul on. 

Ja see, kuidas on võimalik, et telekas pilti näitab, on mul algusaastatest alates arusaamatu olnud. Algusest alates selles mõttes, et meie koju tuli telekas 1960ndate lõpupoole, enne mingit Eurovisiooni. Pakun, ehk oli see 1967? Kui esinejaid vaatasin, siis nimi Vicky Leandros tuli küll väga tuttav ette. 

Teda oli nüüd üle pikkade aastate põnev vaadata ja kuulata. Et kõigepealt nimi tuttav ja siis laul.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Ikka kodusest tehnikast.

Paar aastat tagasi tekkis tahvlil tõrge, aku ei allunud laadimiskäsule. Mõnikord tuli paari tunniga vaid mõned loetud protsendid juurde, samas mõnikord aga käitus korralikult, paar tundi ja aku täis. 

See mõjus väsitavat. 

Kunagi polnud kindel, ja mõnikord oli kiire. 

No ja siis ükskord poja katsetas uue juhtmega, see toimis. Uus juhe oli silmale ka ilus, roheline tuluke vaatas vastu, kui laadimine öisele ajale juhtus.

Kaks aastat hooleta, oli vana viga tagasi: mõnikord laadis, mõnikord mitte. Ju olen mina liig vägivaldne tehnikaga ümber käimisel, miks muidu need jamad. 

Mõtlesin siis, et ostaks uue juhtme, saaks normaalset elu edasi elada. Kui eelmist korda meenutada.

Äris oli leti taga kena, tegus ja osavõtlik IT poiss, tema oli päris kindel, et mul ei tasu oma raha (9.50) raisata, katsetas kohapeal mu kaasa võetud juhet, tundus ok olema. Kinnitasin, et kodus sama, mõnikord on, aga mõnikord ei ole. Enamasti ei ole, aga kui on, siis olen selle paigaldamisega enne palju vaeva näinud.

Tema hoopis soovitas lasta tahvel üle vaadata, andis isegi aadressi, kust abi võiks saada. Ütlesin küll, et usuks teda 100 %, aga mul kogemus, mis paneb kahtlema.

See oli kohalikus väikelinnas nädalat paar-kolm tagasi.

Juhe jäi ostmata, aga remondi-abi ka otsima ei läinud. Kodus katsetasin natuke, et kumb juhtmeots siis tegelikult jukerdab, kas tahvlipoolne või see, mis  laadijasse panen.  

Paari päevaga oli asi kindel: ei ole see ots, mis tahvlisse torgatav. Laadijat ennast ma ei kahtlustanud, mul pulsikella laeb  probleemideta.

No igatahes, eile, kui Tallinna minek, pistsin probleemse juhtme jälle kotti. Et lähen ja ostan uue.


21.11.23


Noormees letis küsis kahtlevalt, et miks ma juhet kahtlustan, näeb nii uus välja. Aga enam ei lasknud ma end mõjutada, ütlesin, et asi on testitud ja otsus tehtud. Aga ostan ainult siis, kui alla 10 euro maksab. No maksis 10.90.... nii et mingi järeleandmise ma siiski tegin.

Kodus panin uue juhtme laadijasse... kohe hakkas protsente kogunema!

Aga vana juhe on jumalast uus ja ilus, võin ära kinkida. Ehk aitab, kui kuskilt natuke tangidega näpistada, saaks ehk töökordagi.

Räägib mina, ilma tehnilise taibuta, aga niisama nutikas ;) 

...

2 kommentaari:

TT ütles ...

Mul just oli läpaka patarei probleem (isegi blogistasin sellest) aga mul tõepoolest patarei, ei miskit muud. Viis aastat on niigi pikalt üle normaalse garantiiaja, eriti kui läpakas igapäevaselt kasutuses. Tellisin netist, vahetasin ära ja 15 minuti asemel veab nüüd jälle 6 tundi välja.

Sinu kirjelduse põhjal suure tõenäosusega juhtme probleem aga juhtmel on kaks pistikut kummaski otsas, ehk siis võib vabalt olla ka pistikuprobleem. Või pistikuprobleem tahvlil. Kella edukas laadimine tingimata laadijat ei välista, kell nimelt tahab hulka vähem laadimisvoolu.

Kui sama asi uuesti hakkab kahtlustaksin eelkõige kas tahvli pistikut või isegi kusagil tahvli sees patarei ja pistiku vahel halba kontakti. Patarei ilmselt suht ok, muidu vahepeal korralikult ei laadiks.

tegelinski ütles ...

Mul tahvel igapäevane ja tihe-kasutusega, seda 6,5 aastat. Nii et vanakesel juba ealised iseärasused, aga muidu oleme sõbrad, pole raatsinud uue vastu vahetada. Laen korra ööpäevas.

Läpakas on n-ö pidulikumaks puhuks, temaga teen suuremad ja olulisemad toimingud, või vaatan mõne tv saate või filmi takka järgi. Vanuse poolest on Läpakas 3 kuud Tahvlist noorem ;) Aku peab veel suht normaalselt vastu. arvan et oma 3-4 tundi.
...
Aga tahvlile praegu igatahes juhtme vahetus aitas, kui jälle 2 aastat välja veaks, oleks rohkem kui küll, sest lähedased nõuandjad annavad nõu tahvel uue vastu välja vahetada. Nii et see võib juhtuda... kui ma nõu kuulda võtan.
...
Ah et see, mis juhtme otsas, on pistik. Hea teada! Igatahes kella juhtme pistik on tihedasti laadijas paigal, nüüd tahvli uuel juhtmel ka, vana kippus logisema. Võimalik, et seal mingi ühenduse viga oli. Juhtus, et laadimine kestis rohkem kui 8 tundi, kuigi olles tempo tuvastanud, üritasin nii juhtme kui pistiku asendit veidi sättida. Enamasti paari-kolme katsega ka õnnestus, et tõstis tempo tavapäraseks, aga väga tüütu.