kolmapäev, 10. august 2022

Tehtud ja tegemata

 ...

Kui nüüd tagasi vaadata, siis tehtud rohkem kui tegemata. Või kuidas võtta.... punane sõstar vaatab rõõmsasti põõsast vastu ja ootab korjamist. Õnneks on linnud appi tulnud, nii et iga päevaga vähem korjamata marju. Hästi ju küll ;)

Aga eile tulime tagasi Gotlandilt ja see oli selline teises maailmas ja teises ajas käimine. Aeg oli keskaeg ja maailm oli pisike Visby linn.  Ma kujutan ette, et 12 km² on piisavalt väike, et vähemasti kolm korda risti-põiki läbi käia, igatahes kaasaegne käekell näitas, et läbisime 11 kilomeetrit. Muidugi kulus selleks ka terve päev. Või nii 6  - 7 tundi. 

Keskaegseid tegemisi ootasime tegelikult rohkem, sest seda õiget laata me üles ei leidnud. Tõsi, müüri ääres midagi toimus, aga hoolimata kõrgest keskeast ei olnud me piisavalt keskaegsed, saime ainult eemalt vaadata. Järgmine kord pöörame oma riietusele suuremat tähelepanu, kuigi ma pole kindel, kas sellestki piisab, sest pääsemiseks kontserdile müürivahes pidi  lisaks käepaelale ja ajastukohasele riietusele veel telefonis pileti ette näitama. Mida meil samuti ei olnud.


7. august


Tegin mõned pildid, et järgmine kord Gotlandile minnes teaks, kuidas seal riides käiakse. 





 

Ja millised lisaseadmeid on soovitav kasutada.




Pika jutu lühike kokkuvõte: Visbys oli traditsiooniline keskaja nädal, mis toimub augustis, iga aasta 32. nädalal, pühapäevast pühapäevani, juba alates aastast 1984.

...

Päev enne Gotlandile sõitu (6.08) käisin Pärnus blogijate kokkusaamisel. Ajalooline sündmus seegi, traditsioon juba mitu aastat, aga minu jaoks esmakordne. Sain tuttavaks inimestega, keda enda meelest juba aastaid tunnen: Kai, Konn, Ritsik, Sgjelle, Kellakägu olid tutvustamata tuttavad, teiste puhul piisas blogi nimetamisest, kui juba oli aimu. 

Igatahes oli armas olemine, Käbi suhtus kui omaealisesse, üritas mind endaga kampa sikutada, võidujooks jäi siiski ära, sest punnisin vastu. 

Kuna olin otsustanud, et pean ennast korralikult üleval, võõras kohas pilti ei tee, liiga kauaks end külla ei unusta ja lasen ka teistel rääkida... siis nüüd on nii, et mul polegi ühtki fotot. Märk sellest, et vähemalt üht oma lubadust suutsin pidada! Samas kahju ka, Ritsikul õitsesid aias mu lemmikud floksid, neid oleks vast ikka sobinud pildistada. Või võileivatorti. Käbit ehk ka, tema puhul pole muidugi kindel, kas see talle oleks sobinud. Nii et on nagu on, see lugu on nüüd ilma pildita!

Või siiski mitte! Ma sain kingiks raamatu, ja kuna see nimelise pühendusega, siis ilmselgelt seda ma pildistada tohin! 

Pealkiri igatahes juba kõnetab.... lugenud veel ei ole.




...

Kolmandast kokkusaamisest viimase viie päeva jooksul on mul päris palju pilte.

Kolmas oli tegelikult esimene, 4.08 Koerus. Selle kohta võin julgelt öelda, et olin seltskonnas nooremate hulgas. 

Eks oli, kõik on suhteline siin ilmas! 

Nooremaid või siis päris noori, kes meelelahutust või teenust pakkusid, muidugi oli, mina olin nende ridades, kelle meelt lahutati.



Dvinjaninov esitas monokomöödias "Vanuse viiskümmend varjundit" lustakaid lugusid ealistest iseärasustest. Ma pole ammu nii palju naernud!

Noor sporditüdruk näitas trikke ja Päästeamet õpetas, kuidas hoida ennast ja päästa kaaslast.



Kontserdiosa oli ka, Juhan Uppin lõõtsaga, pakkus nii laulu kui muusikat. Kõige lõpus kõlanud "Ukuaru valss"  pani peole punkti. 

...

Aga see pole veel kõik. 

Viispäevak lõppes eile Tallinnas, kus eakaaslasest lapsepõlvesõbrannaga tegime aega parajaks, nautisime õlut ja ilusat ilma. 



Kuni oligi aeg rongile minna.

...

7 kommentaari:

helle ütles ...

Tean mitut inimest, kes on sel suvel Gotlandil ja just seal Visbys käinud. Tahaks ka! Võib-olla järgmisel suvel! Arutasime sõbrannaga, et mingi lühema reisi (välismaale) peaks ikka iga suvi tegema. Aga näe- sel suvel tegemata. Eelmisel suvel käisime Lätis.
Ma ei saa aru, kas ühtki pilti kokkutulekust ei tehtud. Tehti ju ometi üks grupipilt?!

tegelinski ütles ...

Kindlasti mõni pilt kuskil on, mina ei teinud ühtegi.
Saad Ritsiku käest küsida :)
Gotlandi reis oli mõnus, muidugi tasuks seal kauem olla kui ainult kruiisiga käimine. Aga tore oli ikka, mis sest, et lühikeseks jäi.

konn, lendav konn ütles ...

Kruiisiga Visbys käia on tore, aga väsitav:) Võimalusel soovitan 4...5 päevast autoretke, saab lambasaartel kolada, rannikutuuli nautida, külakesi avastada.
Tegelinskile ütlen Lenini sõnadega: "Lugeda, lugeda, lugeda!"
Lenin küll soovitas õppida, a mõte jääb samaks:D

Emmeliina ütles ...

Käisin Gotlandil seeniorite kruiisiga 2015 suvel. Lubasin endale, et järgmise korra setin keskaja päevadeks. Seda järgmist pole veel tulnud. ja ega mul neid vastavaid riideid ka pole :))) Tuttavaga koos oleks hoopis teine tera kui võhivõõrastega gruppi sulanduda. Võib olla kunagi veel...

tegelinski ütles ...

Ma käisin ka Gotlandil suvi 2015. Mäletan sedagi, et sa samal aastal käisid, aga mul on tunne, et me ei olnud ühel reisil. Ma olin 20.juulil. Seda, mis grupiga, ei mäleta. Aga seltsiks oli keskkooliaegne pinginaaber.
Konn... oled sa kindel, et lugemine=õppimine. See teeb mind ettevaatlikuks, loen loen, aga äkki hakkab külge ka? Mis väsitavusse puutub, siis sul on õigus. Olin peale reisi 24 tundi suht laip, täna juba tunnen, et tasapisi toibun. Mulle meeldib mõelda, et lähen läbi Stockholmi Gotlandile, seal laenutan jalgratta. Aga tean, et see jääb unistuseks.

Emmeliina ütles ...

vaatasin, pilte, väljasõit algas 26.juulil 2015 :) kui Sina Gotlandi poole purjetasid olin mina alles Saaremaal - Hiiumaal. Mäletan, et minu jaoks oli reis kallis, 225.-, aga laevasöök-jook selle sees.

konn, lendav konn ütles ...

Tegelinski - ah, ära muretse - ega vana karu enam uusi trikke nii kergesti õpi!
Ikka paar teost veel tuleb lugeda:D