kolmapäev, 28. aprill 2021

Vaktsiini kõrvaltoimed

 ...

Tegelikult, kui nüüd tõde tunnistada... ma olen seni veel vaktsineerimata. Kui raadio korraldusi jagas, võtsin mina, korralik kodanik, ka kontakti oma perearstiga. Nii ja naa, mina vaktsineerimata ja kaasa ka.

Et vale mulje ei jääks, ütlen kohe ära, et mul on parim perearst, keda tahta oskaks.

Ainult vaktsineerimisele ta mind ei kutsunud. Et vara veel. Eks vist maal ongi eakate osakaal elanikkonnast suurem kui linnas, nii ka tema nimistus... arvan ma.  Lisaks krooniliste haigustega. Ilmselgelt olen ma liiga noor ja liiga terve. 

Aga kust siis need kõrvaltoimed?

Kaasa tunnistati piisavalt vanaks pluss kaasuvad haigused, tema sai nädalakese hiljem oma süsti kätte. Ei maksa arvata, et ta end peale vaktsineerimist halvasti oleks tundnud. Pigem tundus, et sai energiat juurde ;) 

Aga mina! Järgmisel päeval tuli nõrkus ja rütmihäired, ülejärgmisel päeval valutasid kõik luud-liikmed ja kolmandal päeval ma lihtsalt magasin terve päeva.

Tänaseks on õnneks kõik möödas.

Ma nüüd ei tea, kas peaksin abikaasa koroona-süsti kõrvalmõjudest kuhugi teatama ;) 

Tema ka... vaktsineeritud. 
20.04.2021

... 

8 kommentaari:

Helve ütles ...

Mina ja minu lähim suguvõsa peale õpetaja(56) ja päästja (53) on ka veel vaktsineerimata. Neil mõlemil olid kõrvalmõjud.
Mina ei tea veel, kas saangi vaktsineeritud oma allergia tõttu. Aga kõrvalmõjusid on olnud, sealhulgas kummalisi. Näiteks ca 3 päeva veebruari keskel olid mu kätel kuni küünarnukkideni kõik veresooned näha, ka peened kapillaarid. See oli suht hirmutav vaatepilt aga kuna mul olid väga kiired 2 esimest päeva, siis unustasin selle päeva jooksul ära. Hilisõhtuti ja varahommikuti ei saanud ju perearstile helistada ja nii ta jäi. Hiljem sain teada, et olin lähikontakstetega ühes ruumis need kaks pikka päeva. Kolmandal päeval hakkas normaalne olukord taastuma. Viiendal päeval kui kodus tagasi olin, olid käed normaalsed ja poleks nagu midagi arstile ette näidata olnud.

tegelinski ütles ...

Mul on õnneks võimalik perearstiga suhelda meili teel, aga jah, püüan muidugi olla lugupidav ja kontakteerun ka ikka tema tööaja piirides. Seekord oma hädasid ei kurtnud, sest pole midagi uut selles, et inimene end mõnikord kehvasti tunneb. Lihtsalt jälle üks järjekordne ajaline kokkusattumus.
Minu suguvõsas ja tutvusringkonnas on päris mitmed saanud vaktsiini, aga kõrvalmõjud olid ka paaril nooremal. Kõik 60+ ja 70+ ja 80+ ja 90+ vähemasti peale esimest süsti pole kurtnud.
Perearstile helista ikka, ehk see veresoonte värk on seotud kiirete ja pingeliste päevadega. Arst annab mõne soovituse edaspidiseks.

Emmeliina ütles ...

Väikeses Maarjas oli nii, et kui naabrimeest (81) süstiti, siis kutsuti tema proua (71) ka kohe, et muidu pole asjal mõtet. Mõlemad said seda "vanainimeste" vaktsiini. Emal (93,5) polnud kummagi sutsaka järel kõrvalnähte ja tädil (79) samuti.
No eks meil koolis oli enne teist süsti keskustelu a la Lutsar, et alla 60-stele pole Astra soovitav. Kõrvalnähte polnud (vähemalt keegi ei kurtnud) kuuel üle 60-ne ja 30-nel alla 60-ne. Minu pojad ja noor 21 a MI kaasa arvatud.
Elame näeme, kas kool on järgmisel nädalal "kuulikindlam".

tegelinski ütles ...

Mina olen vaktsiini-usku... ehk saavad koolid ikka tööle...
Ja ka, sugulased Tallinnas, juba paar kuud tagasi, mees on 80+, aga vaktsiini said mõlemad, kuigi naine noorem.

konn, lendav konn ütles ...

Kõrvalmõjudest hoidumiseks tuleb vaktsineerituga distantsi hoida, kindlasti eksisid selle meetme vastu!

tegelinski ütles ...

Ma teadsin, ma teadsin! Et kui kurdan, siis tõde selgub.
Alateadlikult ma siiski hoidsin distantsi, sest kaasale silmatilku manustades kippus see tilk alati mööda tilkuma...

Helve ütles ...

Veresoonte kohta lugesin kuu-poolteist hiljem ajakirjandusest ühe minuvanuse koroonahaige naise loost, et tal sama lugu, ainult jalgadel. Ja kui arstile rääkis, diagnoositi (testiti) koroona.
Heh, mul polnud selleks ajaks enam mingeid jamasid ja ei hakanud ka tagantjärgi tarkust arsti juures taga ajama. Lähen mingil ajal antikehade testi tegema. Eks siis näeb, mis värk on.
Aa, seda veel, et too naine, kes ajakirjanduses oma lugu rääkis, on vanurite hooldaja ja ta kogemused on näidanud, et vahetult enne surma tulevad kõik veresooned osadel inimestel niiviisi jalgadel või kätel välja. Hea, et artikkel peale minu jama ilmus. :)

tegelinski ütles ...

uhhh... see võib täiega paanikahoo tekitada.
Vähemasti keha oskas siis õigesti reageerida ja lõpetas selle jama ära. Mõtlemisega oleks ei tea kuhu välja jõudnud.
Päris huvitav, mida antikehade test näitab. Enne, kui vaktsiin sisse on susatud...
Samas, ega teadmine vist enam midagi ei muuda. Aga ma oleks ise ka teadmishuviline...