laupäev, 24. juuli 2010

Jätke võtmed väljapoole...

...
Mulle meeldiks, kui ei peaks uksi lukustama. Luud ukse ette on juba piisav märk, et pole kodus. Ämm kasutas luuda küll teises tähenduses - et olen aias, tule ja otsi sealt.

Mina olen vilets lukustaja, nii mõnigi öö on lahtise uksega maha magatud.
Nüüd hoiatavad, et aknad ka kinni, vargad trügivad nii uksest kui ka aknast.
...


See vana pilt on lukus uksest. Võtme juurde sel nädal ei jõudnud. Aga ma armastan neid vanu võtmeid. Kokku on neid kolm, igaüks veidi oma nägu. Vanaisa käis ja lukustas õhtuti kõik kolm aidaust. Polnud siis midagi, et jätke võtmed väljapoole, uksed olid kenasti lukus ja võtmed rippusid söögitoa seinal.
Kui sinna satun, teen pildi ka.
Esialgu siis nii, et võti ripub naela otsas...
...

9 kommentaari:

neiud ärevil ütles ...

Mul on suve läbi rõdu uks ja aknad lahti.Kassil peab vaba voli olema sisse -välja käija.Ausalt õeldes on vargad ka minu kodu 2 x külastanud ja siis olid kõik uksed lukus ja aknad suletud.Ega varast vist pea ükski lukk ,kui ta on otsustanud tulla.
Aga vanad aidad mulle meeldivad.Neis on eriline lõhn ja kuidagi soe tunne tekib sinna sisenedes.
Mu tütre kodus on ka mitu vana aita,kuhu ta on kogunud vanaaegseid esemeid ja tööriistu.Seal on ka vanaaegsed nikerdustega puuvoodid ja kirstud.

tegelinski ütles ...

Ajaloolistes asjades on oma hingus aegadest ja inimestest...

Linda Järve ütles ...

Võti on mati all...

Kaamos ütles ...

Polnud need külasepad, kes lukke ja võtmeid valmis nakitsesid ühti nii lihtsad ja matslikud tüübid: lukugi on ilusate kaarte ja kõverustega kaunistanud. Mmm, kui ilus see võti veel olla võib!

Ti:a ütles ...

ilus lukuauk. graatsiline. täitsa emane peaks ütlema :)

kukupai ütles ...

vanadel lukkudel ja võtmetel oli igaühel oma nägu....

Köögikata ütles ...

On jah imeilus lukuauk.

Ulf D. Mortum ütles ...

Sissejuhatist lugiden jäin mõtlema, et olen perämidsel a'al käind päämiselt säändsetes kotustes, "kus mõned endiselt ei lukustagi ust", nigu yits tuntud laulusalm väljendab... Juba maikuust saati.

enetimm ütles ...

Mina pean tunnistama, et meil on nii mõnelgi ööl vanas kohas jäänud isegi suures Torontos uks lukust lahti, ühel hommikul avastasin lausa ukse pärani (sissepääs polnud küll tänava poolt :) Aga eks ta ole, parem karta kui kahetseda!

Seda lukuauku vaadates mõtlesin juba vaimusilmas, milline uhke võti selle juurde peaks kuuluma!