teisipäev, 22. oktoober 2024

Endiselt, endised hooned

 ...

Kui kärud on kogunenud Käru raudteepeatuse lähistele, peamiselt endisesse (aastast 1901) jaamahoonesse ja aita, siis Esna Galerii paikneb Esna raudteeasula 1930ndatest pärinevas kunagises kauplusehoones. Nii et majad minevikust, mõlemad ligilähedal raudteele. 

Sarnasuseks ehk ka aeg, kui neile uus võimalus anti, Esna Galerii avati 2019. aasta kevadel, Kärus esimene näitus detsembris 2018, ja kolmas hoone, mis Kärus ka korda tehti, pärineb 1930ndatest nagu Esna EW-aegne hoone. 

Kui hoonetest rääkida. 

Läksin kohaliku rahvaga kaasa nii, et ise ka ei teadnud, mis seal Esnas meile näidatakse. Mõtlesin, ehk läheme mõisa, mõis tänu Õnnepalu loomingule ju natuke tuttavgi. 

Aga sattusin imelisse kuldsesse maailma!

Perenaiseks kuldtikandi asjatundja Lilian (kel teemakohane magistrikraad), ja tema kaasa, kes aasta-paar tagasi kuldas üle Tallinna Toomkiriku tornis oleva kella nelja sihverplaadi numbrid. Tegemise lugu mitmes ajalehes, ei hakka ümber jutustama.

Tikanditegemist on võimalik kohapeale ka õppima tulla, tõenäoliselt tuleb kõigepealt huviliste grupp kokku panna. Meil oli huvilisi, aga oli ka kõhklejaid. Et kas saan hakkama...





Nii et veel ei otsustanud.

Mul on küll kogemus, et kui juba koolitus, siis saavad kõik hakkama. Ma sain hiljuti valmis oma esimese fotoraamatu, 2 koolituspäeva Tallinnas ja veidi nõuandeid hiljem meili teel. 

Aga see on juba teine teema, lähen tagasi kuldaväärt galeriisse ;)

Koolitusel valmiks esimese tööna kõigil mesilane. Siis edasi on võimalik juba mõelda, kas tahan veel ja mida võiks proovida.




Veel olid galeriis väljas tööd, mille puhul arvasin, et herbaariumi taimed.



Natuke lähemalt uurimist... ei olegi päris putukad ega kuivatatud lilled.

Kõik ikka tikand.


Autor Natalia Velchinskaya.



Anni Kreemi lapivaip... tema lapitöid olen Katariina Gildi stuudiogaleriis vaatamas käinud.

Aga see seal Esna Galeriis on täiesti omanäoline!



Tegelikult oli seal huvitavaid väljapanekuid rohkem, aga jutt läks isegi pikale, nii et kel huvi, saab kohale minna ja vaadata,

Kohvi pakuti ka ;)

...

Kommentaare ei ole: