laupäev, 1. juuli 2023

Kiri 57 aastat tagasi

 ...

Vanaisa kiri tütrele ja väimehele.

Vanaisa oli siis 62-aastane ja vanaema (emme, memm) 57.


Tere kallid lapsed! 

16.06.1966             

Olen juba kolm päeva linnas olnud. Mõtlesin eile kirjutada, kuid näis, et Võrru enam ei jõua, siis saadan tänase kirja teile Tartu. 

Kernul olin kolm päeva. Palavus oli kurnav, muidu oli kõik tore. Jõudsin sinna laupäeva hommikul kella 10 paiku. Murdsin sisse. Siis kiskusin aknad lahti ja kandsin luugid ära.




Keetsin külaliste jaoks valmis munasousti ja kartulaid. Kui aga külalisi ei tulnud hommikuselt rongilt, siis magasin terve tunni. 




Hiljem – kella poole kaheksaks läksin rattaga bussi vastu. Sealt tabasin emme ja Anneli pirakate pakkidega. Saatsin nad Rebasemäele ja sõitsin ise ruttu jaama Ingale vastu. Teel kohtasin veel Küllit Ülle ja Kaleviga. Soovitasin Küllil käia kodus teise ratta järgi. 

Jaamas sain siis Ingakese koos isa ja emaga. Võtsin neilt ühe kohvri ratta peale ja sõitsin ära. Neil oli lapsevanker kaasas, sellega tõid Inga ja teise kohvri. 


1950ndate lõpp. Vanaisa ja Arvi tulevad rongi pealt, Ilmar rattaga vastas.

Kui Rebasemäele tagasi jõudsin, oli memm koos Anneli ja pakkidega sealt kadunud. Ei leidnud neid ka Ussimäelt ega edasi Kernu teelt. Nad olid veerand tundi enne mind koju jõudnud Külli rattaga. Seni aga kuni Külli kodus ratta järgi käis, tassis memm sutikas oma tohutud pakid Rebasemäelt Ussimäele. 

Noh poole kümne paiku siis jõudis ka Tõravere pere ja rõõmus pere oli koos. 

Sauna sel laupäeval ei köetud, kuid sai käia kütmata saunas, milles veel õhtulgi oli päevast kuumust sees. 

Kernu oli väga habemesse kasvanud, s.o. kogu õu oli tihedat ja kõrget rohtu täis. Lapsed laskisid selles aga ringirattast ja paari päeva pärast olekski õu olnud sile. Kuid pühapäeval niitis Enn suurema osa õue platsist puhtaks ja esmaspäeval ülejäänud osa ja ka õunapuude vahed. Memmele jäi hulka loogu kuivatada. 

Pühapäeval saivad ka toad korda. Lapsed ise tegid üleval teie toa hoolikalt ja põhjalikult. 

Minu põhimine töö oli umbrohu tõrje: äestasin kartulivaod maha ja kõplasin sõstrapõõsaste vahelise maa ala. Ka maasikate rea vahed. Sõstrapõõsad on tänavu eriti jõulised ja maasikad õitsevad rikkalikult.

Maal on tõesti tore, ainult sääski on tohutult palju tänavu. Väikese Ingakese närisid kohe esimesel päeval kirjuks. Enn tõi nüüd apteegist tõrjevahendiks „Taigat”, ehk on sellest abi. 

Ennuga tulime teisipäeva hommikul seltsis linna. Esmaspäeva õhtul kütsime siiski veel ka sauna. Külli oli sellest väga huvitatud. Homme, s.o. reede õhtul sõidan jälle tagasi. Enn ja vist ka Ilmar tulevad laupäeva õhtul. Esmaspäeval oleme jälle linnas, kuid tõenäoliselt sõidan ma kesknädala õhtul jälle maale. Nüüd juba komandeeringu korras. Jään sinna vist esmaspäeva hommikuni ja siis jälle Liibavisse* juuli keskpaigani. Vahepeal käin sealt ka veel Ventspilsis. Peale seda reisi teen ehk pisut pikema peatuse kodumail. Nii et siis vast juhuslikult kohtume mõned korrad ka Kernul. 

Vellevägi on terves koosseisus Telliskivis teie maa alal punaväge** tagasi tõrjumas. Meie poisid tulivad just praegu ja rääkisivad, et vaenlane on edukalt tagasi löödud, loodetavasti lõplikult. Arvi kolis oma perega täna sealt Mustamäele. Olevat liiga tehtud. Mina pole jõudnud pisikest*** veel külastada. Teen seda ehk tuleval teisipäeval. 

Ja nii olekski ülevaade meie elust olemisest. Kuidas teil läheb? Igal juhul olge terved ja vahvad
isa


*Liepaja

**kahtlustan, et korterivahetuse käigus Pärnust Tallinna saadud elamises olid sees lutikaid. 

*** Tüdruk sündis 27.05.1966

...

2 kommentaari:

TT ütles ...

Olid ajad! Huvitav lugemine!

tegelinski ütles ...

Mul oli ka huvitav lugeda :) Minu lapsepõlv ja lapsepõlvemaa.
Ja vanaisa päris mahlakalt kirjutatud kiri.
Tegelikult oligi ta selline arukas ja andekas mees mitmel alal, aga tagasihoidlikult hoidus tahaplaanile. Vähemasti nendel aegadel, kui mina teda juba mäletan.