laupäev, 24. september 2011

Vaese aja lõhelõuna

...
Targad nõuanded on alati teretulnud.

Ei ole minu välja mõeldud, kolleeg õpetas.

Mõtlesin küll, et hoian saladuses, et kui kõik teavad, siis pole enam nii põnev.
Aga tegelikult on nii, et mulle meeldib häid asju jagada, eriti lähedastele. Ja eks need, kes siia lugema satuvad, omamoodi omad on.

...
Päikesejänku joonistas perepildi nendest kõige kõige lähedasematest. Tundub, et ülesöömise probleem on ainult minul... kui see nüüd ikka olin mina see sinise kleidiga.

Igatahes mulle meeldib mõelda, et nii on.


Teisi vaadates ma arvan, et nemad üritavad küll toidu arvelt kokku hoida.
...

Nüüd siis lõhest.
Osta poest üks lõhe supikogu, seesamune, kus pikk lihane selgroog sisse pakitud. Mina maksin ta eest kaks senti üle 1 euro ja kaalus 784 grammi.

Panin ahjuplaadile ja maitsestasin... armastusega.
See tähenadab, et maitseaineid panin tunnetega peale. Mingit punast maitsesoola, Worcestershire`i kastet, niisama soola ja õige pisut majoneesi.


Hõõrusin kenasti üle ja ahju.

Seda ma teadsin, et kala liiga kaua ahjus ei tohi olla (Pilvi õpetas), niisiis valvasin ahju ukse ees, et ära ei unustaks.
Läks õnneks!

Ja siis kartulit juurde, ja salatit.
Luksuslik lõuna kolmele ilma eriliste kulutusteta, sest kartul oli kodus ja tomat-kurk ka. Maitseained samuti.
Tilli unustasin panemata, seda oleks mul ka olnud.

...
Veel kokkuhoidlikum oleks saanud olla, kui külma tõstetud kruubipuder kasutuskõlbuline oleks olnud. Oleks selle ka ära maitsestanud ja korraks ahju torganud.

Aga nagu selgus - parim enne oli juba mööda läinud.
Nüüd pakkus ainult vaatamisrõõmu...

...

4 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Imeilus õrn kruuipuder.
Aga selle lõhelõunaga on nii, et kui mina kala fileerin, siis jääb pere selgroost küll nälga. Ma nimelt lükkan fileerimisnoaga külje ühelt ja siis teiselt poolt selgroogu lahti, mitte ei lase mööda selgroogu, nagu profid. :P Seega pean ma ikkagi fileest endast jupikese eraldama. Luust teen supi ja siis ka, kui rohkem kala käepärast on, lisan keetmise lõpus puhta liha tükke ka. Aga vahel pole, siis nokin luude vahelt raasukesi.

tegelinski ütles ...

jajjaaa... ma tean küll, kuidas õiged perenaised teevad. Ostavad terve kala, küpsetavad, soolavad, keedavad sülti.
Minul arenguruumi veel on ;)

Anu ütles ...

Meie peres on kombeks osta kas terve lõhe või siis pool, olenevalt eluka suurusest. Küpsetan ahjus või pannil, soomustega nahk läheb tükeldamisele, et seda siis kiisu-miisule anda. Selgroog, pea, ülejäänud ribalad kotti ja sügavkülma. Kui paras ports on külma kogunenud, keedab mees suppi. Kalasupi vaaritamine on alati mehe töö :) Mõned korrad olen ka natu-natu soolanud kuid sülti pole teinud ja ma pole selle peale tulnudki.

tegelinski ütles ...

Väga hea sült oli :)