reede, 10. aprill 2009

Fotojaht: (vanad) mustrid

...

Ma tean, et mul on kuskil üks väga vinge muster. See on pikk must riba, vanaema kampsuni esiliist, kuhu tikitud rahvuslikus stiilis lilled. Doora-tädi kudus, küllap ka tikkis, mäletan seda kampsunit oma lapsepõlveajast. Mingil ajal sai sel vist aeg läbi, igatahes kuulub kaunis mustriline riba nüüd minu varanduse hulka.

Kahjuks ainult ei leidnud üles.

Aga leidsin muud vana ja huvitavat.

Mustrilist.

...

Kõige vanem on mingi klaashelmestest mustriga lapike (umbes 15 korda 20 cm). See on ka vanaemalt ja kuna pärit tema noorusajast, siis vähemasti 70 aastat vana. Võimalik, et rohkemgi.


...

Järgmine muster on juba hulga noorem. Usun, et vast 30 aastat.


Tükike nõelapadjast, vanaemale kingitud, lapselapse (mitte minu) tehtud. Minuni jõudis peale vanaema surma koos teiste huvitavate pudinatega.

...

Kumb kahest viimasest mustrist vanem on, ei oskagi öelda. Pakun, et mõlemal vanust oma 20 aastat. Punane mustrikild on ühest kootud seelikust, ise kudusin, õetütrele. Ta võis siis vast 5 aastane olla.


See nupuline muster on seeliku alumises ribas.

...

No ja see viimane, häbi tunnistada, on üks pooleli olev kudumistöö. Usun, et hakkasin just vanaemale vesti kuduma.


Nüüdseks on vanaema juba 15 aastat surnud.

Aga mitte seepärast ei jäänud töö pooleli.

Mul lihtsalt jäävad aeg-ajalt tööd pooleli.

...

8 kommentaari:

Ti:a ütles ...

käsitöö on üks kena asi, kui seda teha oskab. mäletan kuidas ma proovisin kunagi, nii kahekäe suuruse aja tagant, kududa pallikesi. pusserdasin ja pusserdasin, välja tulid nagu ülekerkinud kuklid... sellepärast on hea imeltelda teiste oskusi.

vana käsitöö on väärtus omaette!

lingita end päevikusse ka palun :)

Emmeliina ütles ...

olen ka just vanade käsitööde koguja.

See esimene muster on väga põnev. Huvitav, missuguses Eestimaa osas sellist viljeleti. Alati on ju mingi käsitöömood. Küll tikiti kassidega patju ja seinapilte, küll tarku salmikesi, ka saksa keeles. tekitasid oma piltidega mõtte: tuleks kirjutada käsitöödest, mis mind on 53 aasta jooksul ümbritsenud. Aitäh hea mõtte eest!

tegelinski ütles ...

Tegelikult pole mul selle pärltikandi täpne päritolu teada. Millegipärast arvan, et vanaema oli selle kellegi käest saanud, ja kindlasti juba EW ajal. Võimalik, et asi ise on veelgi kaugemast ajast. Ja peenemat päritolu.
...
Aga häid ideid jagan meelsasti :)

Oudekki ütles ...

Väga põnevad mustrid ja värvid kõik. Mul endal eellaste seas näputöötegijaid eriti ei ole ning ega endalgi ole püsivust, seepärast imetlen veel eriti :)

enetimm ütles ...

Küll on kenad valikud, täis ajalugu ning mõtteid.

Anonüümne ütles ...

Sinu pildid pakuvad niisama kah rõõmu :)
Aga see esimene vanaema vanavaravakast on tõeliselt kena leid sul :)

toompeale ütles ...

hingega ja soojad mustrid.

kukupai ütles ...

Vanadel isetehtud asjadel on omapärane soojus, neisse oleks nagu kätketud meie eelkäijate hing. See esimene meenutab mulle midagi lapsepõlvest, aga ei ole säilinud sellist mul :(