kolmapäev, 14. märts 2012

Mõtteid eesti keelest ja meelest

...
Täna peab rääkima eesti keelest.
Alustaks ehk siis eilsest päevast, kui oli võimalus kuulata kahte huvitavat inimest - Helga ja Enn Nõu.


Häbi tunnistada, lugenud ma neid ei ole kumbagi, raamat "Tiiger, tiiger" tuleb tuttav ette, ehk on koduski olemas. Igatahes lubasin endale, et laenutan ja loen, niipea kui pooleliolev Kivirähk lõpetatud on.

Mulle avaldab muljet, kui hästi räägivad välis-eestlased eesti keelt. Peaaegu kogu oma elu muukeelses keskkonnas elanud, seal üles kasvanud ja vanaks saanud, aga esivanemate emakeel vuliseb kui puhas allikavesi. Nende isikupärane intonatsioon ja sõnakasutus, selles on midagi arhailist.

...
Pisut seda vana aja emakeelt ka läbi ajakirjanduse.
84 aasta tagune ajalugu.

"Endla" teater alustas käesolewal hooajal kutselise teatrina tegewust 18.aastat hra. Aleks. Teetsowi juhatusel, kes üldiselt tuntud andelise näitlejana ja wilunud näitejuhina. Uute jõududena tegutsewad käesolewal aastal hra. W.Krull adm. direktorina ja operetijõuna, kuna uutest naisjõududest operetis paistawad silma prl. L.Lindau ja prl. M.Nõmtak. Läinud hooajal palgati "Endla" teatri eeskätt uue ooperetijõuna pr. H.Hilden, kes on suutnud wõita oma meeldiwalt ilusa - kuigi natuke wäikese ulatusega - häälega, operetidiiwale kohase saleda ja gratsilise kujuga ja ladusa mänguga pärnlaste südameid. Teatawasti lõpetas pr. Hilden alles mõne wähese aasta eest Tallinna Konserwatooriumi.


...
Pildid on pärit ajakirjast "Romaan", november 1928.
Sellest on palju, palju aega merre voolanud.
Üks väike tüdruk oli siis, kui ajakiri ilmus, 2 kuud vana.
Mina lähen homme teda vaatama.
Rootsimaale.
...

2 kommentaari:

tyyp ütles ...

kaunist reisi!

Enn Nõu vestlusringi sattusin nn ärkamisaja alguses. imetlesin siis samamoodi tema eesti keele oskust.

tegelinski ütles ...

Käidud... Aitäh :)