esmaspäev, 17. aprill 2023

Seitse viimast kuud

 ...

Kolm päevikut ühes raamatus, keerulised tunded lihtsatesse sõnadesse pandud. 

Seitse viimast kuud Ingrid von Roseni elus. 

Raamatu tahakaanele on kirjutatud:

Ingrid von Rosen ja Ingmar Bergman abiellusid 1971. aastal. Neile anti koos elada kakskümmend neli head aastat. Kui Ingridil sügisel 1994 avastati maovähk, varises nende maailm kokku. Oma päevikutes püüavad Ingrid, Ingmar ja nende tütar Maria toimuvas enda jaoks selgusele jõuda. 

Ingmar Bergman ise ütleb raamatu kohta: see on üks osa leinatööst, mitte kirjandus, vaid dokumendid, mitte raamat, vaid ülestunnistus.


Maria: Eile küsis ema, kas ma õhtupalvet loen."Mõnikord loen," vastasin. Ta imestas. "See teeb ruttu uniseks," ütlesin. Ta naeris, et on samuti hakanud õhtupalvet lugema. Ta oli lausa ülemeelik. "Kui kõik palved on läbi võetud, siis oleks nagu lambaid lugenud". (Neljapäev, 9. märts)

Ingmar: Ingridi olukorda peetakse paremaks, aga ööd on põrgulikud ja ta väsib väga ära (ei loe, ei koo, räägib veidi ebaselgelt). Mul tekkis selge nägemus, mis tõi mõningast leevendust: mõtlesin, et Ingrid ja mina sureme koos meie voodis Faröl. Üheskoos ja nii üheaegselt kui võimalik. See võiks olla trööst meile mõlemale. (Neljapäev. 16. märts)

Ja kolm viimast lauset raamatust.

Maria: Lugesin õhtupalvet ja tänasin, et ema ei pidanud vähemalt lõpus piinlema. 
Magasin märkimisväärselt hästi .
Ema kannatused olid ju möödas.
Laupäev, 20. mai.

...

Nüüd on mul kahju, et ei saa uuesti vaadata hiljuti telekas nähtud dokumentaalfilmi "Ingmar Bergmani otsinguil". Oskaksin ehk mõnda detaili teise pilguga vaadata. 

Jupiteris on järelvaadatav "Bergmani saar", mis kaudselt puudutab Bergmani, aga otseselt annab võimaluse näha seda saart, mis tema elus niiväga oluline oli. 

Fårö

Gotlandi reisil  paar aastat tagasi, veetsime ka loetud tunnid Fårö saarel, käisime Ingmar Bergmani haual ja kirikus, kust tuntud filmi-, teatri- ja kirjamees 2007. aastal viimasele teekonnale saadeti. 



12.07.2021


2008. aastal maeti tema kõrvale 1995. aastal surnud Ingrid Von Roseni säilmed. 



Aga saar on omanäoline. Eriti need mereäärsed raukarid. 


Vikipeedia ütleb, et peale Ojamaa ja Fårö neid mujal ei kohta. 

...


Kommentaare ei ole: