laupäev, 31. august 2024

Nimepäevalugu

 ...

Igal päeval on oma teema kanda. 

Täna on Arvi nimepäev. 

Arvi oli minu elus ikka väga-väga kaua.  Aga mitte ainult, tema oli tegelikult juba hulk aega enne minu ajaarvamist, eluaastad 1936 - 2017.

Ema kolmest vennast see kõige vanem.

Pildil nad kahekesi ongi.


Foto aastast 1937
.

Postitasin millalgi sarnase foto fb-sse Vanade fotode gruppi, ja seal üks tähelepanelik liige tuvastas, et tegu on 1937. aasta 6. juuni Päevalehega. 

Täitsa õige ütlemine: üks pilt ütleb rohkem kui sada sõna... ;)

Aga sellest oli vist kasu, et lapsed varases nooruses ajakirjandusega tutvust tegid, igatahes oli Arvi hilisem tööelu meediaga seotud.


Mul on mõni pilt tema mehisemast ajast ka.


1960ndate algusaastad.


Ja 1991. aastal olime ühisel reisil Rootsimaal.


Sellised meenutused seekord, teinekord jälle teistsugused.

...

neljapäev, 22. august 2024

Hoiuste tekkimine

 ...

Tegelikult sai kõik alguse kõhuliiklusest. Võimalik, et tuttav sõna kõigile... aga mitte mulle! Kuna fantaasiat mul jagub, siis kujutasin ette küll, aga igaks juhuks guugeldasin. Mine tea, kui pika ajalooga sõna, aga minust kuidagi mööda libisenud.

Kõhuliiklus korda! (2021, Tervis Pluss). Ei midagi uut siin päikese all!


Mõtlesin, et vaatan, kas ainult meil selline mahlakas sõna. Kuna AI mu sõber ei ole, võtsin Google'i tõlke appi. 

Kõhuliiklus - bowel movements *



bowel movements - tarmrörelser 



tarmrörelser - deposiciones 



deposiciones - ladestised 



ladestised - deposits 

deposits - hoiused

...

Kuna Google'i tõlge andis ka hoidistele tõlke deposits, 


siis räägin siinsamas kohe ära oma viimase hoidiste- avastuse.

Tegin õuntest toormoosi. 

Noored tõid mitmeid mahlaseid suveõunu, söömiseks liiga palju, järelikult vaatasin, kuidas säilitada. Ja leidsin  toormoosi retsepti.

Väga hea sai! 

Nii need hoiused tekivad ;) Ootab sügavkülmas oma aega... kulub palju kulub, päevi või nädalaid, ilmselgelt satub lõpuks omadega kõhuliikluskeerisesse ;) 

...

* tõlge vastupidiseks pannes tuli sisse sõna roojamine... no mu meelest pole see ikka päris see, sellepärast läksingi edasi ;)

...

reede, 16. august 2024

Kust tulevad raamatud

 ...

"Loomingu Raamatukogu" raamat tuleb mulle postkastist, juba alates minu sünnipäevast. Kingitus lähedaselt. Neid on kokku kümmekond, ja viimane, mis tuli, oli Doris Lessingu "Suvi enne pimedust". 

Ma mäletan, et kui laps olin, tulid ka LR-i raamatud tellimise peale koju. Kuskil peaks neid olema terve kohvritäis. Aga kui Paides raamatukogus käin, on seal ees fuajees riiul, kus tasuta raamatud kaasa võtmiseks. Viimati võtsin sealt Villy Sørenseni "Kummalised lood". Lihtsalt sellepärast võtsin, et märkasin ilmumise aega. 1976. No kes siis saaks sellise numbri riiulisse jätta! Raamat LR sarjast, hea pisike kotti pista ja kerge tassida. 

Ükskord varem võtsin sealt Vladimir Levi "Vestlus kirjades", ka LR, aga 10 aastat noorem.


Kui juba vestlused kirjades, siis Muinastaide Kojas pakuti samuti tasuta raamatuid. Susanna Tamaro "Mine, kuhu süda sind kutsub" on vanaema kirjad lapselapsele. Aga raamatu võtsin ma hoopis sellepärast, et ta nägi nii hea välja! 



Lugeda tundub kurb olema... Sa lahkusid kaks kuud tagasi ja selle kahe kuu jooksul ei ole ma saanud sinult mingeid sõnumeid peale postkaardi, milles teatasid, et oled elus. (lk 7)

Nojah. 5 euro eest ostsin sealtsamast ühe ilusa raamatu lisaks. Anu Raud "Hea karjane". 30 juttu loomadest ja lindudest, kirjutatud 2022 ja 2023. Ainult et nüüd polnud ilu esmatähtis, nüüd vaatasin autorit... ja teadsin kohe, et see raamat tahab mulle tulla. Ehk ma siis ükskord jõuan ise ka Heimtalisse, külla Anu Rauale.


Eelviimane raamat tuli kaasa Raamatukoi kauplusest Harju tänaval. 


12.08.2024


Kuna mul on liikmestaatus lausa kolmes raamatukogus, siis üldjuhul ma raamatuid ei osta. Või kui, siis kindlal põhjusel. "Raamatukoist" ostsin raamatu 1 euro eest. Sama hind, mis liitrisel veepudelil, aga sisu peab tunduvalt kauem vastu! Kui mitte rohkem, siis vähemasti otsast lõpuni lugemise aja. Parasjagu paks raamat. Ma eile veidi lugesin, aga kuigi kaugele ei jõudnud, ja igaks juhuks täna hakkasin otsast peale. 

Kipub jälle sinna kategooriasse elulooraamatud. "Siberi põgenik. Poliitemigrandi märkmed". Andrei Kuzitškin. 

Tagakaanel on märkus: elulooraamat, mida võib nimetada ka ellujäämise käsiraamatuks. 

Tomskisse oli minu vanaema Sofja tulnud 1933. aastal paljajalu 4000 km tagant Kiievist, et pääseda golodomor'i, Ukrainat laastanud ja tuhandeid elusid nõudnud kohutava näljahäda* käest. (lk 15)

----

*Holodomor (ukraina keeles Голодомор väljendist морити голодом 'näljaga suretama') oli Ukraina NSV-s 1930. aastatel riiklikult korraldatud näljahäda, mis põhjustas vähemalt 3,9 miljoni inimese surma. (Vikipeedia)

----

Viimane raamat, mis koos minuga koju tuli, tuli raamatukogust. Elly Griffiths'i "Kaarnakuningas", viies raamat, kus ajaloolane Ruth Galloway on mõrva uurimisse kaasatud. Vahelduseks on krimkasid mõnus lugeda, seda enam, et läbi on loetud juba 4 osa ja peamised tegelased rohkem kui tuttavad. 


Ma olen nüüd ära rääkinud, kust raamatud tulevad. 

Aga ma pole otsustanud, millises järjekorras neid lugema hakkan. Kõigist neid olen kümmekond lehte üle vaadanud või läbi lugenud, aeg on otsus teha.

Otsus? 

Nojah, kas hakkan raamatut lugema või lähen punase sõstra mahla tegema ;) 

Või hoopis vaatan telekast "Verat".

...

Kivisse raiutud kunst

 ...

Kunst on kunsti teha, kunst on kunsti näha!

Tegin selle pildi mingi aeg tagasi, pärast eelnenud suurema lausvihmaga õhtupoolikut. Kummalised kujundid mullapinnas.


08.08.2024


Ehk poleks need süvendid mind kõnetanud... aga just-just olin käinud ühes vägagi põnevas paigas nagu Muinastaide Koda. 


07.08.2024


Tegu on Lahemaal asuva kiviaegsete kaljujoonistuste näituspaigaga, kus teemaga tegelevad inimesed, sealhulgas meie giid, on nende joonistustega seotud juba aastakümneid



Kojas eksponeeritakse kaljuraiendite koopiaid, mis on tehtud Karjalas. 

Tegu on siis otse kaljudelt tehtud paberkoopiatega.





Sealsamas on fotonäitus Soome kaljujoonistest.



Täiesti omaette maailm, väga põnev oli. Põnevaks tegi kogu loo ka giidi teadmised ja oskus sellest kõigest rääkida, alates projekti algusest kuni tänase päevani. Juba aastatel 1982 - 1984 toimusid esimesed ekspeditsioonid Äänisjärve kaljujoonistele.

Äänisjärve idakaldal on avastatud 24 leiukohta kokku üle 1200 joonisega. Nende kujundite ja märkide hulgas korduvad veelinnu, paadi, loomade, inimeste ja loominimeste kujutised koos mitmesuguste abstraktsete sümbolitega, pärit umbes 5000 aasta tagusest ajast.


Kõik see kauge aja märkide kollektsioon jäi kummitama, nii et pole ime, et ma järgmisel päeval kuivanud porilombis järsku omapärast kunsti nägin :)

...

kolmapäev, 14. august 2024

Mitte keegi ei märka

 ...

Hiljuti tuttav kurtis, et kõik on ilus, pilt on ilus, jutt on ilus... aga see pole päris see jutt, mis tema ajakirjanikule rääkis. 

Lohtasin teda: ole mureta, mitte keegi nagunii ei märka.

Aga siis jäin mõtlema. Ilmselt keegi

ikkagi

märkab. 


See oli nüüd sissejuhatus.


Lugu ise on hoopis teine lugu, nädalatagusest ajalehest.



Küsimuse saatsin lähedasele Messingeri, koos artikliga. Et kas mina olen loll, et aru ei saa.

Tema igatahes midagi märkas.

Poolakas lõi, aga ei mäleta. Kaitsja oli purjus, uitas ringi.

Aga kes  märkas peaministrit?

Ja kes saadeti riigist välja?

Nuputamist nutikale.

...

laupäev, 10. august 2024

Nunnu luiskelugu

 ... 

Reedel, 9. augustil

Tore on ju päeva alustada ristsõna lahendamisega ;) Tegelikult olid mul hoopis teised plaanid, aga siis oleks pidanud juba kell 6 ärkama... mis täna tundus eriti vara. Vaatasin küll kella, aga magasin veel mõned tunnid. Bussile ei läinud ja planeeritud üritusele ei jõudnud.

Nüüd on nii nagu on, hommikukohv ja ristsõnad on ju ka meelelahutus. Täna lappasin eelmise nädalalõpu ajalehti, ristsõna nimega Paigutus andis kahesõnalise vastuse: NUNNU LUISKELUGU 

Miks mitte päevale moto kirjutada!

Nunnu luiskelugu kõlab ju väga motiveerivalt!

Usun, et just eelmisel laupäeval lõpetasin raamatu "Sööklaplokk" lugemise. Ma olen väga ettevaatlik, kui jutuks on ulme-teema, sest kus läheb piir tegelikkuse ja väljamõeldise vahel? Mõnikord võivad elulooraamatudki kui ulmejutud kõlada. 

Ja ulme-raamatusse on sisse kirjutatud tegelikkus... mõned lood otse elust enesest, mõned peidetud allegoorilisse vormi. 

"Sööklaplokk" on täis tihedat teksti, oska see vaid läbi lugeda nii, et mõte sinuni jõuab. Ka võttis veidi aega, enne kui nimedes orienteeruma hakkasin.

Panen ma siia enda jaoks mõned mõtted ja sõnad, mis läbi raamatu märku andsid.

Nõukaaja kauge kaja... kuigi ma pole olnud see pioneer, kes Artekki saadeti. Ühe suve ühe vahetuse kuskil pioneerilaagris siiski olin, aga ei mingeid helgeid mälestusi. Kui raamatust rääkida: kõrvaltvaatajana (ehk siis pigem lugejana) polnud kogu see elu seal laagris nimega Tormilind ka sugugi mitte lust ega lillepidu. Näiteid võiks leida pea igast peatükist... ja peatükke raamatus jagub: 5 x 12, parajalt 5-6 lehekülge pikad. Aga ei saa eitada, mahtus sinna ka piisavalt helget lapsepõlve.

Need lollakad seinalehed polnud kellelegi põrmugi huvitavad: keegi ei lugenud neid iial ning veelgi vähem tahtis keegi neid valmistada. Aga lastevanemate päeval ronivad vanemad korpustesse ning tuli näidata, et pioneerielu õilmitseb rühmades kirevais värvides. (lk 182)

Noor armastus... suhted laagris töötavate noorte kasvatajate vahel. Aga mehi ka mujalt. 

Ettevõtlik Dimon töötas välja hiilgava plaani Irina võrgutamiseks: bankett laeva pardal. Kui vapper kapten Kapustin kaldale minnes laagri ühikas rammestunult sööklaploki juhataja embuses puhkab, kogub Dimon trammile mõnusa seltskonna. Kõik võtavad napsi ja lasevad end lõdvaks. Siis eemalduvad mittevajalikud inimesed, jättes Dimoni Irinaga omavahele ning saarepiiga saab merekaru omaks. (lk 142)

Laagrilaste suhted... nii vaenu kui kiindumusi, üksindust ja ükskõiksust.

Valerkat valdas tohutu pettumus poistes, kes olid valmis temast vaikides eemale astuma, kui asjalood kord juba nii olid kujunenud. Pettumus inimestes üleüldse, sest inimesed olid miskipärast kuhjanud ellu hulga reegleid ja seadusi, mille kohaselt olid sa alati süüdi! Kus on tõde, kus on sõprus, kus kõrged eesmärgid ja ühine asi? Televiisoris olümpiamängudel?

Aga oli ka nalja, naeru ja mängulusti.

Kommi sees on tarakan, Leenal peika huligaan...


Ideelisus... ja mitte ainult need mõned, kes vampiiride poolt välja valitud.

Igor mõtles, et võhiku pilgule võivad laagri kombed paista veidrad. Siin pole ju sõjaväeosa ning täiskasvanud ja lapsed pole sõdurid, ometi tõusevad kõik miskipärast jõupingutustega enne kukke ja koitu, rivistuvad üles, heiskavad lipu ja saluteerivad sellele. Milleks? Miks? Keegi ei sunni seda tegema - aga nii on kombeks. (lk 160)

Vika istus kogu hommikupooliku paju varjus küll supelkostüümis, kuid kaelaräti ja nokatsiga soniga - ei tahtnud ei ujuda ega päevitada. Kaelarätt oleks nagu kuulutanud tema kavatsuste vankumatust. (lk 225)

Sõda... mõte, et nüüd lõpuks on maailma saabunud rahuaeg.

Valerka juba teadis, mida kujutada kavatseb. Ta teeb võimsa roomikbuldooseri, Buldooser lükkab enda ees prügiauku hunnikut mitmesuguseid relvi, mis meenutavad suuri mänguasju: tank, lennuk, sõjalaev, rakett. Buldooseri aknast tolkneb välja juhi pea, mis on maakerakujuline. Mõte on selles, noh, et kogu maakerale pole sõda vaja. ... Sõda, see on muidugi väga halb. See on valu ja veri, hirm ja surm. Keegi ei taha tõsimeeli päriselt sõda.

Olümpiamängud... aasta 1980. Ja riik, mille piirid suht suletud. Hirmutamistaktika.

"Välismaalased on mitmesuguseid diversioone ette valmistanud," ütles äkki arglik Jura Tonkihh. ... "Seal raamatus on kirjas, et välismaalased hakkavad olümpia Miškaga särke kinkima," jätkas Jurik. "Muidu on see Miška normaalne, aga kui särki pestakse, kulub värv maha ja tema kihvad ilmuvad nähtavale nagu koeral." ... "Ja veel on seal kirjas, et hakatakse kinkima nätsu, aga selle sees on žiletiterad."

Vampiirid*... või hoopis varjatud ajupesu


Raamat ilmus aastal 2019. Siis võis veel öelda, et see on lugu hääbuva impeeriumi sisutute rituaalide ja peatselt saabuva uue ajastu kohtumisest. (lausekatke tagakaanelt)

Viie aastaga on maailm palju muutunud, vampiire on massiliselt juurde tulnud, nende mõju mööda maailma laiali valgunud.

Ja aru ma ei saa, kuidas see neil võimalik on? Igal asjal loogilist ega teaduslikku seletust ei ole, seda ma ütlen!

Näide elust enesest. Eelmisel nädalal lugesin siis raamatut, kus 300+ leheküljel hiilivad ringi vampiirid. Loen voodis, nii et raamat oli kõik need seitse päeva mu voodikaaslane. Aga sel nädal oli lapsuke külas ja tema magas ühe öö just sellel kohal, kus mu "voodikaaslase" koht. Emme magas kõrval, raamat oli riiulis, mina magasin teises toas. 

Hommikul ütles, et nägi nii koledat und, et ei taha rääkida. Aga ikka räägib. Nägi öösel unes zombisid, kes käisid inimeste verd imemas. 

Lohutasin teda, et lugesin just raamatut vampiiridest, ja et raamatu lõpp oli suht õnnelik, nii et ta ei pea muretsema ja võib oma unenäo unustada. 

Pärast guugeldasin, et kes need zombid veel on ;) Lapsele loetud unejuttudes pole ette tulnud. 

Aga tuli meelde "Sööklaploki" üsna alguses räägitud unejutt laagri lastele.

Lugu trummarist ja fanfaristist, kes olid küll vaid kaks kipsist kuju, aga kes teineteist armastasid. Ühel pimedal ööl panid aga mingid pioneerid kasvatajate eest plehku, haarasid kivid ja lõhkusid trummari tükkideks. Töömehed koristasid hommikul rusud kokku ja viisid prügimäele. Keegi ei pannud tähele, kuidas fanfaariga tüdruk nutab. 

Tegelikult läks unejutt veel edasi, aga kuna postitus sai nimeks "Nunnu luiskelugu", ma parem lõpetan.

...

*Uskumatu, aga tõsi. Selles samas sõnade paigutamise ristsõnas oli otsitavate hulgas ka sõna vampiir. Lihtsalt ja juhuslikult. 

Õnneks sain ta üsna kähku maha kriipsutada.




...

kolmapäev, 7. august 2024

Ajaviite askeldused

 ...

Pühapäeval. 04.08.2024

Kunagi kogusin ma raha. Aga siis tuli rahareform ja ma pidin selle kõik käest andma. Või täpsemalt... vahetasin uuema vastu, 

Enne pesin puhtaks!


Raha kuivatamine... jaanuar 2009


Tükk aega ma ei korjanud midagi. Vähemalt teadlikult mitte, aga kappidesse kogunes niisama hulganisti tekstiili, millest mingil hetkel mõned tekid ja padjad said.




Kusjuures, tekstiili on endiselt, aga uusi kotte-tekke-patju millegipärast juurde ei tule.


Raha  kogun ma nüüd ka.1-, ja 2- ja 5-sendiseid. Ma pole ammu lugenud, palju mul neid on, aga päris kaalukalt. Kui nälg majas, saan igatahes leiba, vorsti ja kartulit osta. Kui see raha siis veel ikka kehtiv on.

Ja klaasikilde kogun. Aga ka sellest ma olen rääkinud. Kes ei mäleta... palun, siin see on!




Enamik mu kollektsioone on tekkinud iseenesest. Pigem isegi nii, et mina ei tea, et ma korjan, aga keegi jälle avastab ja küsib, mis ja miks.

No näiteks veel üks värviline kollektsioon klaaspurgis. Tegelikult on  tegu ainult joonistamisel kaasnevate jäätmetega. Kuna pliiatseid peab pidevalt teritama, ongi mul kogunenud terve purgitäis omapärast materjali. Ilus ju ;)



Nagu eelnevalt öeldud, ma joonistan (ja sealjuures ka kogun) pisipilte. Mul on neid terve väike karbitäis, kokku lugenud ei ole, aga mõnisada ikka on. 

Osa olen laiali jaganud või ära kinkinud, osa on jooksus. Aga tegelikult on need pildid kõige olulisemad minu enda jaoks.




Nii et eeskätt enda heaolu ;)

Täna oli mõnus päev. Masin pesi pesu, vihm takistas kuivama viimist... isegi nende toimingute peale ei pidanud ma aega raiskama. Nii ma sorteerisin oma kapi sahtleid. Mida kõike on sinna aegade jooksul kogunenud! Isegi see pole oluliselt abiks, et noored* pool aastat tagasi mu magamiskabinetis remondi tegid. Juba olen ära unustanud mitmed põnevad ja olulised kollektsioonid. 

Minu kirjavahetus kodustega**. 

Koduste kirjavahetus välismaa sugulastega. 

Välismaa sugulaste kirjavahetust minuga. 

Ja nii edasi, kõik kokku suguvõsa kroonika. Killuke ajalugu, mida aeg-ajalt tore lugeda ja meenutada.

Enam ma kirju ei kirjuta, mõned meilid, mõned sünnipäevakaardid. 

Mu hot-i postkasti kogunenud kirjadest pole enam midagi alles.   Samas: tühja neist kirjadest, elus on palju suuremaid kaotusi. 

Ja midagi ma ju ikka mäletan ka.

Kunagi oli tuttaval vanasõnal*** vist olulisem tähendus.

Kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta.

Ma hakkan nüüd tarku mõtteid koguma ;) 

...

*Au ja kiitus neile!

**Vanemad ja vanavanemad

***Tegelikult mitte vanasõna. Pigem mõttekild.

Kes meist ei teaks Juhan Liivile (1864–1913) omistatud ja aforismiks saanud mõttekildu «Kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta». (Rein Veidemann, Postimees.ee)

... 

neljapäev, 1. august 2024

Vihapisarad

 ...

Ma olin ikka täiega solvunud ja kuri. Ilmselgelt need kaks koos võimendasid teisigi emotsioone, mis lõpuks nii luuleliselt väljendusid ;)

Vihapisarad.

Kui algusest rääkida, siis algus on siin

Kõik need kaksteist (!) nädalat oli mul roheline mõtteviis, elamine täis juba sorteeritud pakendeid, sorteerimist ootavaid pakendeid, ahju ees kuivavaid pakendeid, kraanikausi ligiläheduses pesemist ootavaid pakendeid, igaks juhuks kõrvale pandud pakendeid, et äkki saan kasutada... misiganes veel, mul ei tule meeldegi. 

Ja mis lõpuks puukuuri jõudsid.



Kui siis saabus oodatava suursündmuse eelõhtu, aeg kõik see kupatus välja ootele viia, võttis ilm ähvardava ilme ja ka ilmateade tõotas paduvihma ja tormi. Õnneks oli olmejäätmekonteiner just kaks päeva varem tühjaks viidud. Toppisin oma 60liitrised  pakendeid täis kotid konteinerisse, veeretasin konteineri naabrite teeotsale ligemale ja jätsin hommikut ootama. Üks kott, mis konteinerisse ei mahtunud (neli mahtus sisse, mul suur prügikast), selle panin kohe kõrvale tuulevarju. Tundus teine piisavalt raske, et mitte õhku lennata. 

See teine oht, linnud ja loomad, oli ka värskelt mälus. Kohalikus külalehes oli lugu külaplatsil olnud jäätmekotist, mis õhtul pandud, aga öö jooksul loomade või lindude poolt läbi inspekteeritud ja laiali jagatud oli. 

Ise mõtlesin, et kõiki ohte arvestades on mul asi hästi tehtud: kotid ostsin, korralikult sorteerisin ja  lõpuks sai turvaliselt äraveokohta transporditud. 

Kui auto käis, polnud ma kõrval, et näpuga näidata: ehk võtate need ka! Nii juhtuski, ära viidi see ainuke, mida ma polnud konteinerisse toppinud. Ülejäänud (ja peamine osa) 3 kuu projektist lihtsalt irvitas mulle kastist vastu. See teeb ju tigedaks!

Helistasin vastavasse ametisse ja nurisesin, mulle tehti selgeks, et just nii nad peavadki tegema. Kui kott on õiges kohas, viivad ära, kui konteineris, tuleb leping ümber teha. 

Väga hea, mingit lepingut ma ümber ei tee, sest mingit lepingut mina allkirjastanud ei ole, aga oldaks ehk nii kena ja öeldaks, kuhu ma need pakendid nüüd panna saaks. Kahelt inimeselt küsisin, ühtegi mõistlikku soovitust ei saanud.

...