neljapäev, 27. aprill 2023

15 kevadist hetke... seitsmes

 ...

13. oktoobril 1929. aastal avaldas ajaleht "Kaja" artikli "Mineviku lehekülgi Kullamaal", kus on kirjas: 

"Sitta Kodt Matsi" rist Kullamaa surnuaias kuulub huvitawamate ajalooliste esemete hulka meie kodumaal. See rist kannab aasta arwu 1621, olles seega 308 aastat vana.

Nüüd on aeg edasi läinud ja rist tähistas paar aastat tagasi oma 400. aastapäeva. Kui mina Kullamaal käisin, oli aasta 2015 ja juubel veel olemata. 


25.04.2015



Aga vana ajaleht pajatab veel.

Rist on rinnakõrgune, paekiwist, ümmargune nn "rist ratta sees" ehk "Rootsi rist", ja kaunis massiiwne, wiimase asjaoluga ongi wist seletataw, et rist on kolm aastasada ajahambale wastu pannud ja on kaunis terwena astunud neljandasse aastasatta. Ainult risti jala küljest on parempoolne serw ära murdunud, mis õieti wäljagi ei paistnud, kuna risti jalg oli kaunis sügawale maa sisse wajunud. Kraapisin käega mulla ära ja alles siis tuli risti omaniku nimi "Sitta Kodt Matz", mis kolmelt realt risti jala sisse raiutud, nähtawale. ...   Wanemad inimesed teawad rääkida, et praegune asukoht ristil olla juba kolmas ja täpset "Sitta Kodt Matsi" haua kohta ei teatagi, ent see olla siiski praeguse risti asukoha lähedal.

Tekib küsimus, kes oli siis see mees, kelle nime on rist senini alles hoidnud? Wäga kahju, et kiriku arhiiw on 81 aastat tagasi tuleroaks langenud ühes kirikumõisa häärberiga ja nüüd peab ainult piirduma suusõnaliste mälestustega, mis põlwest-põlwe on edasi antud.

Nende mälestuste järele "Sitta Kodti Matz" olnud praeguse Tiinuse Algküla "Paisse-Mardi" talu pidaja. ... Mats olnud wäga kokkuhoidlik mees, nii et wõtnud hobusega wäljasõitudel ikka tühja koti teele ehk wankrile, millesse kogunud hobuse väljaheited ja toonud need kotiga koju. ... Wõib olla, et Mats ei kogund hobuse sõnnikut niimoodi mitte ihnsusest, waid kui teadlik põllumees, kes oskas hinnata põlluwäetise tähtsust. Mats olnud jõukas mees, nii et kinkinud kirikule 200 hõbetaalrit ja seepärast maetudki Mats peale surma sakste hulka. 


Selline lugu sealt Kullamaa kiriku külje alt, tegin pilti, kui kaasaga kaasas käisin. Tal oli 2015. aasta kevadel  seal ligilähedal klassi kokkutulek + klassivenna sünnipäev.

Aga vanas ajalehes oli ka pilt juures.



...

2 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

see oli üks ütlemata huvitav lugu, aitäh!

tegelinski ütles ...

Kusjuures, ehk nädal või paar tagasi oli teles ühes mälumängus küsimus Sitta Kodti Matsi kohta, kuidagi aga libises küsimus kõrvust mööda, ja pärast ei mäletanud, mis mälumäng see oli... nii jäigi kuulmata ja tagant järgi kuulamata. Ei teagi, kas oleks osanud vastata!