teisipäev, 7. november 2023

Ajaloolised toidutegemised

 ...

Alustaks sedapuhku ämmast. 

Tema jagatud retsepti oleme Ritaga mõlemad kasutanud. Mul kahjuks pole õrna aimugi, mis aastal see kiri minuni jõudis, aga usun, et vähemasti 30 aastat tagasi küll. 




Ümber kirjutama ei hakka, ainult vajalikud koostisosad kirjutan siia, et kõik oluline materjal ikka olemas oleks.

Seened, porgand, sibul, tomat, toiduõli, äädikas. Sool, suhkur, pipar. 

Mu meelest Rita sel sügisel isegi tegi, käis veel spetsiaalselt selle pärast metsas seenel. Oleks mul siis retsept meeles olnud, oleks ehk ka seenele läinud.

Vana-Marta seenesalat siis.

...

Kui vanuse järgi, oleks pidanud hoopis vanaema retseptist alustama, ainult sellel polnud pühendust juurde kirjutatud, usun, et retsept jõudis minu kätte alles vanaema igavikuteedele minemise järgsel ajal, 1995 või hiljemgi. 

Tõenäoliselt kasutas tema seda retsepti hoopiski varem, aga ikka ka nõuka-aja kitsastes tingimustes.



Koostisosad: sai, munad, piim, tomat. Sool.

Mina ilmselt teeks juurde seda röstitud tomatite variandi.

Tiiukese munahüüve saiakuubikute ja (röstitud) tomatitega.

Head isu!



...

Kolmas retsept, mis leidsin, on ema käekirjaga kirjutatud. Tema neist kolmest kodukokast kõige noorem... aga kõige varasem lahkuja. 

Nii et retsept ajast 35-45 aastat tagasi.



Jahu, piim, või, pärm.
Tomat, vorst, riivitud juust.
Maitseained ja maitsetaimed.


Õie pitsaretsept. Tegelikult kolmes variandis.

...

Kommentaare ei ole: