reede, 20. august 2021

Iseseisvus ja taasiseseisvus

 ...

Kõigepealt oli iseseisvus. 

Mul pole enam palju sugulasi, kes seda aega meenutada saavad. Mõned siiski...


Ja on fotod suguvõsa vanast albumist. 

Lisaks raamatud, ajakirjandus, teatmeteosed.

Wikipeedia ütleb: Esimest korda heisati sinimustvalge lipp Pika Hermanni torni 12. novembril 1918. Pärast juunipööret, 21. juunil 1940, võeti Eesti lipp sealt maha. Järgmisel päeval heisati sinimustvalge lipp uuesti, nüüd juba kõrvuti punalipuga, aga juba 27. juulil 1940 eemaldati Eesti lipp uuesti tornist. Saksa okupatsioon vägede lahkumisel tõmmati Eesti lipp veel korraks lehvima, aga 22. septembril 1944, kui nõukogude väed Tallinna jõudsid, asendati meie lipp punaplaguga.

Vastust küsimus, et mis lipp Pika Hermanni tornis saksa okupatsiooni ajal lehvis, ma sellest Wikipeedia artiklist ei leidnud. 

Küll aga leidsin ühes A.Viiviku artiklis info, et sinimustvalge heisati Pika Hermanni torni esimest korda juba 25.veebruaril 1918, kuid alanud okupatsioon asendas selle Saksa keisririigi lipuga, ja 11. novembril heisati trikoloor uuesti. 

Edasi sai meie lipp lehvida 1940. aasta suveni.

Ja veel, samas artiklis: pärast aastat punalipu all heisati sinimustvalge Toompeale 28.08.1941.

Peatselt ilmus selle kõrvale haakrist-lipp, lühikest aega olid kaks lippu koos, edasi jäi ainult vallutajate sümbol.

20. septembril 1944 heisati trikoloor uuesti, kahe päeva pärast aga asendati, seekord taas punalipuga. Nõukogude sümboolika lehvis tornis 44 ja pool aastat.

1989. aasta 24. veebruaril pääses meie rahvuslipp lootusrikkalt torni tippu, et anda märku rahva taasiseseisvumissoovist.

...

Raadiost tuleb laul: "Jää vabaks, Eesti meri, jää vabaks, Eesti pind."

Kordades rohkem olen ma laulnud/kuulnud seda sõnadega: "Saa vabaks, Eesti meri... Saa vabaks, Eesti pind".

Esiteks, praegu ma enam ei laula (laulda pole ma küll kunagi osanud), teiseks on neid aastaid, mil vabast Eestist unistatud ja lauldud sai, arvuliselt rohkem, kui neid, mil Eesti taas iseseisev on saanud olla. Tol ajal lauldi ka kodudes rohkem, ja ühikas oli ikka keegi, kes kitarri tinistas ja lauluviisi üles võttis. 

...

Lõpuks tänane tähtpäev ja taasiseseisvumine. Mida ma tegin augustis 1991? 

Siis olid juba olulised sündmused toimunud, Balti kett ja Toompeal  sinimustvalge lipp, Eesti Kodanike komiteed ja Eesti Kongress.

Mina olin nädal aega Rootsis, oma teisel välisreisil. Rootsi TV edastas ärevaid meeleolusid, nii et mure juba oli, mis meid kodus ootab. 

Vaatasin just oma tolleaegset punast passi. 



Me jõudsime tagasi Eestisse 18. augustil. 

Vaid paar päeva, ja oligi ajalooline 20. august 1991.

...

Kommentaare ei ole: