teisipäev, 7. jaanuar 2014

Moest ja söögist

...
Elu 60 aastat tagasi.

Sõjast oli möödas alles 10 aastat.

Kui moealbumit lehitseda, siis tundub üsna väärikas aeg olevat.
Kaunid naised.


Kui juba selline õhtukleit, siis võib oletada, et väga peened ja pidulikud õhtud.


Elegantsed jalanõud ja peakatted.


   

Meestemood tundub küll kuidagi igavalt igapäevane .
  Lisaks kummalised kobakad mantlid.

 


 Tüdrukutele võiks neid kleite tänaselgi päeval selga panna.



Käsitöömustrid on aegumatud.

...
Ja siis see kiri.
Tõsi küll, mitte aastast 1954.
Kiri on kümmekond aastat hiljem kirjutatud, kuskil 60ndate alguses.

Vanaema kiri.

Küll on Tallinnas suur toiduainete puudus. Ei tea, mis need inimesed küll varsti sööma hakkavad. Ka kohupiima pole kordagi saanud, võid antakse pool kilo, kes hommikul vara platsis on, need saavad.
Ükskord, juba möödunud nädalal, müüdi ühes poes lambaliha, seisin 4 tundi sabas, siis sain 2,5 kg. Pärast seda pole enam kordagi näkanud.

...

4 kommentaari:

Linda Järve ütles ...

Kirjutasin siia pika kommentaari, sest see ajakirjanumber ja aeg on mu head tuttavad - olin sel aastal juba koolitüdruk, ja mul on nende piltidega seoses palju mälestusi. Näiteks oli mul ema tehtuna see punase lehviga tütarlapse kleit. Koemustrid olid kõik oma kodust tuttavad. Niisuguseid riideid kanti tol ajal tõesti, õhtukleiti küll mäletan ainult pildi pealt, aga see oli mu lemmikpilte... Millegipärast kaotas Blogger mu kommentaari ära, aga tekkis ka tahtmine selle postituse ainestikul oma blogis kirjutada. Aitäh!

naine50+ ütles ...

Ka mina olen neid pilte vanaema juures imetlenud. Tahtsin endale sellist roosat volangidega kleiti. just päris sellist vanaema mulle ei õmmelnud, aga olin siiski rahul kõigi tema õmblustöödega, kuigi enamus tehti ema või tädide vanadest kleitidest.

Emmeliina ütles ...

minu ema ja vanaemad elasid maal. Kuigi ema oli õpetaja olen kindel, et sellist õhtukleiti ja kübarat võis temagi ainult ajakirjast imetleda. Umbes nii, nagu mina eesti maoeloojate a la Tiina Talumees loomingut. Kui ikka presidendi vastuvõtule pole kutsutud, siis...

aga see polnud muidugi loo autori eesmärk.

tegelinski ütles ...

Aitäh märkamast :)
Ja kuigi kommentaar kustus, tuleb blogipostitus pikem ja põhjalikum, nii et loeme ja mõtleme edasi :)

Eks oli muidugi ajakirjas mõned põllede ja pluusidega pildid, aga need ka sama kaunis. Mul veel nii mõnigi pilt "sahtlis"... oma aega ootamas.

Ja mingil hetkel vaatan üle oma vana-aja-piltide pildipanga, ema noorusajast. Et mis tal siis ikka seljas oli ;)
...
kusjuures, mul on lapsepõlvest alles paar ema tehtud kleiti, aga lapselapsed on liiga kiiresti kasvanud, nii et pilt vanaema kleidikesega on jäänud tegemata. Ju on kleit liiga väike, lapsukesed on sellest enne välja kasvanud, kui neid vanaemale mängimiseks anti :P