kolmapäev, 6. detsember 2023

Sõna sekka

...

240 uudissõna, mida tasub teada... selline lugu täna ajalehes. 

Lugesin ja mõtlesin: appikene, kui lahedad sõnad!

Mõned noppisin artiklist välja, seal oli muidugi uusi sõnu rohkem kirjas, aga veelgi rohkem leiab neid Eesti Keele Instituudi ühendsõnastikust (misiganes kogumik see siis on).

Kahesajalised... mul esimene mõte läks muidugi raha peale ;) Aga no ei ole! Hoopis tegijad erakonnast Eesti 200.

Ekraanisõltlased.

Ringbiomajandus... usun, et see teema oli sisse kirjutatud dokfilmi, mida täna Jupiterist vaatasin... "Kõrgmoe kannapööre". Aga filmist on hoopis teine lugu, mustandites ootel.


Kui juba mustanditest rääkida... vaatasin eile, esimesed seisma jäänud lood on aastast 2015. Sobib järgmiseks projektiks... Üks mustand päevas. Osa neist saaks küll postitusteks valmis kirjutada. Kui kuu aega järjest asja tõsiselt võtta, siis kolmekümne võrra mustandeid oleks vähendatud. Abiks seegi.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Ikka sõnadest, ikka sõnadest!

Pingitasku.

Liikuvusvaesus... see on siis, kui inimesel ei ole normaalseid tingimusi vajalikesse kohtadesse liikumiseks. 

Mõtlesin küll, et ei hakka seletusi ümber kirjutama, ainult kiidan sõnu. Aga läheb nagu läheb ja tuleb nagu tuleb. 

Lihtsalt see sõna tõi mulle meelde, kuidas ma mõni päev tagasi maanteed mööda bussipeatuse poole kõndisin. Äkki vaatan, lumesahk tuleb vastu. Ilmselgelt olin ma antud hetkel segav faktor, kiiresti kaalusin kahe võimaluse vahel. Kas hüppan kraavi või lähen üle tee. 

Valisin viimase.




Aga ausõna, tehnika oli ülivõimas ja ega ma seal teispool teed end ka eriti turvaliselt ei tundnud. Sahajuht oli küll mõistlik mees, minust mööda sõites tõmbas hoo maha, nii et tegelikult polnud mul häda kedagi. Aga see olin mina, elukogenud ja raskekaaluline, kuid mulle meenus üks hiljutine pealtkuulatud kõnelus bussis. Et üks väike koolilaps oli palunud peatust oma maja ja teeotsa juures. Bussijuht polnud nõus (loogiline, temal ju kohustus õigesti peatuda ja täpselt graafikust kinni pidada). Tema suust on pärit ka see lause: kui reisija peatuses bussist väljub ja auto alla jääb, siis bussijuht ei vastuta. 

Ometi arvan ma, et kui Ülo meie bussijuht oli, siis just tänu talle oli vanuritel ja koolilastel koju jõudmine ohutum. Too laps pidi piki maanteeserva peatusest koduni tagasi jalutama, kilomeetri kindlasti. Huvitav, kuidas ta oleks käitunud, kui sahk vastu oleks tulnud? Isegi kui sa juba suur koolilaps oled, nii umbes 10aastane.

Maal elamise rõõmud ja mured. 

Otsisin kohalikust lehest üht sünnipäeva, ja sattusin kokku sarnase juhtumiga aastast 2006. Lapsevanema mure.




Aga ma tulen tagasi sõnade juurde. 

Õpiamps ja hobiõpe. Neid oleks küll tore kasutada! 

Intervallhooldus.

M-hääletamine.

Gaasikeeramine.

LÄTAK

Rahurahastu.

Ühetähejutt... seda ma ükskord isegi proovisin!

Katkend katsetusest:

Kuid kohalik keeruline kodanik keeras kokkutulekulgi käki kokku. Kuulutas korraldaja-kärbsele korraliku kodusõja, kus käigus kupatas kahetiivaliste koostöögrupi kakahunnikust kaugemale, külakempsust kõrgemale... kuni kärbseparv kogunisti kurjustades kadus.


Ja sibulakamm on mul kodus täitsa olemas ning suurt armastust ja lugupidamist legomehikestesse olen juhtunud kõrvalt nägema. 


Foto Ireeni albumist


...

Aga lõpetan oma loo tänase ajaleheartikli pealkirjaga. 

Oled sõss või nomofoob

Igaüks saab ise mõelda. 

...

Kusjuures, ühes oma 8 aasta taguses mustandis leidsin ma ka ühe uue sõna. Seda pole minu teada küll kuskil avaldatud, mul on selline kahtlane tunne, et mõtlesin selle ise tookord välja. 

Tribudikud. Eks nad ka kuhugi väikeste mehikeste seltskonda kuuluvad. Igatahes ühes unejutus on nad mul sisse kirjutatud.

...


Kommentaare ei ole: