laupäev, 26. november 2022

Linnade pommitamine

 ...

Linnade pommitamine ja laevade põletamine... või oli see nüüd vastupidi.  

Need lapsepõlve süütud, muretud mängud... Meisterdetektiiv Blomkvist oli mu lapsepõlve suur lemmik.

Aga polnud need lapsepõlve muretud mängud nii süütud midagi. 

Vähemasti kui nime järgi võtta. 

Laevade pommitamine on mul seniajani meeles ja reeglid paigas. Iga kell võin laevad lahinguväljale paigutada.

Teine oli kaardimäng, Linnade põletamine*, väga lihtne mäng oli, aga kuidas käis... ei ole meeles. Pigem suudan meenutada bridži, pakkumist ja tihide kogumist ja lugemist. See põletamine oli vist ka samamoodi, et tugevam tapab ja võtab nõrgema kaardi endale.

Pommitamine ja põletamine olid päevakorras ka minu ema lapsepõlves. Kas just mängudes, seda ma ei tea. Ema oli 15, kui Tallinna pommitati. Nende kodu hävis täielikult, ja tulekahju kuma vaatas ta koos oma ema ja isaga 60 km kaugusel asuvas talukohas. Väikevend oli samal ajal Tallinna haiglas. 

Pommitamisest ja põletamisest räägib ajalugu, sellest kirjutasid tolle aja ajalehed.

Tallinna linnas puudusid sõjalised objektid pommitamiseks ja meie teame, et pommitatud on ainult elamupiirkondi. Ja varemetest näeme, et selle pommitamise eesmärgiks ei olnud midagi muud kui ainult mõrvata. Kui selle tarvis on veel mingit tõendit, siis on selleks tõendiks sama öö teine pommirünnak, mis oli määratud vaid nende inimeste mõrvamises, kes tulekahjudest tahtsid oma varandusenatukest päästa. (ajaleht, Digar)

Pommitamine ja põletamine.

Mõtlen sellele nüüd, kui samamoodi pommitatakse ja põletatakse.

Kaotatud elud, kaotatud kodud, purustatud majandus ja kultuuriväärtused. Oht kaotada vabadus ja kodumaa. Kõik see kestab  jätkuvalt. Ja talv on tulekul.

      




...

*Kaardimäng Linnade põletamine... hakkasin seda just kirjutama, kui minuga ühines Vikerraadio. Teemaks kaks linna. Oleks et raadio enne, aga mina olin juba alustanud! Lood ajas tagasi. 

Aga lisan siia kolmanda linna. Jaan Kaplinski mõtisklused Tartust. Temal võetud lõik haakub teemaga, ehk tohin kasutada.

... Minu maailmanägemuses on oluline koht mälestustel Tartu pommivarjenditest, sõjapaost mitmes Eesti paigas ja kasvamisest Tartu kesklinna varemete vahel. Püüdsin kokku lugeda, mitu korda on Tartut vallutatud, vabastatud ja selle käigus ka osalt või täiesti purustatud. Sain viisteist korda. .... Kaplinski

...

Kommentaare ei ole: