kolmapäev, 2. juuni 2021

Elekter on ära

 ...

Mitte meil. Meil on täitsa alles.

Isegi telekas mängib.

Sattusin oma kohvitassiga just siis tuppa istuma, kui näidati Naabriplikat 7 (2016).

Vaatasin ja itsitasin... et on ikka juhmakaid mehi! Parool "Elekter on ära" tõi need nõrgad küljed kenasti välja. Pluss ennustused, mis täide läksid, ja vallavanema naine, kes võimalik, et sai Naisliikumise presidendiks valitud.

Hoolimata vallavanema karjetest: kes siis naisi valib!

Sinna ma oma jutuga tahtsingi jõuda.

Naisteni siis.

Lugesin vana ajalehte... 


Seoses uute vallavolikogude valimistega selgusid kandidaadid erinevates Järvamaa valdades. Kokku esitati 265 kandidaati... ja üksainuke neist oli naine! ... mis teeb 0,39%... aastal 1939

Ja kuigi valituks osutus vaid 193... ikka aastal 1939 (kui numbritest rääkida) ... siis nagu 17. oktoobri lehes saab lugeda, oli Elvine Sooden valitute hulgas. 

Aga lugu läheb edasi (või pigem ajas tagasi). Elvine Sooden, too ainuke naiskandidaat, töötas aastatel 1917 - 1923 Naistevälja koolis õpetajana, mitte küll kooli esimene naisõpetaja, üks esimesi oli.

Nii et tegelikult kangete naiste aeg algas juba 100 aastat tagasi, aga nagu Naabriplikas näha oli, pole mehed sellega absoluutselt rahul. 

Kuni tänase päevani.

...

Õhtulehe reklaam ikka lõppu ka ;)

Eilses lehes on Inga Raitari arvamuslugu "Näljased pühad lehmad". Eks igaüks saab lugeda ja aru saada, millest või kellest on jutt. Aga mul jäid numbrid silma, nii korjan kontekstist välja lause: "2017. aastal moodustasid valitsussektori kulutused 39,3% SKP-st." Ja veel mõte: "Nagu rahvasuu teab öelda, ei jää joajuhtija jakitasku kunagi pritsmetest puutumata.

Kahe mõtte vahepeal hulk arvutusi. Mulle numbrid meeldivad!

Head lugemist!

Ja rahvatarkused ja -jutud meeldivad ka... eile toodi mulle lugemiseks raamat "Õnneliku inimese särk", autor Piret Päär.

Hea lugemine ;) 

...

Kommentaare ei ole: