pühapäev, 7. september 2025

Kurgid purki

 ...

Kunagi sai väga palju hoidiseid tehtud, juba mu vanaema keetis, marineeris,  soolas, kuivatas ja hapendas. Lapsepõlvemaal esimeses aidas olid moosiriiulid moosi, kompoti ja mahladega. Kunagi käis vanaema ise metsas, hilisemad suved tõin mina (aga ehk ka nooremad lapselapsed) "tooraine" metsast koju, eriti meeldis mulle seenel käia, lisaks korjasime aias sõstraid ja tikreid... ja vanaema keetis, marineeris ja soolas. Pani purki ja kaanetas. No tegelikult ei kaanetatud, tsellofaanpaber või kile pandi katteks peale ja nööriga kinni. 

Siis tuli aeg, kui endal kodukeldris riiulitel hoidised. Kõige selgemalt mäletan üht õunamahla tegemist. Ju oli hea õuna-aasta, kaasa sai külapealt mitu kotti õunu ja käis kuskil pressimas, venitas siis teisele korrusele kolm 40-liitrist vinkut toormahla. See tuli kuumutada, purgid pesta ja desinfitseerida, mahl purki panna ja kaanetada. Õnneks olid olemas 3-liitrised purgid, plekk-kaaned ja kaanetajad.  Aga töö oli väga pikaajaline! Ja palav. Gaasipliidi ahjus kuumutasin purke ja keevast veest käisid kaaned läbi. Praegu mõtlen: ilmselgelt pingutasin üle 😀 Ükskord läks purk ahjus nii kuumaks, et tulikuum mahl mõjus kui külm vesi ja purk läks plõksuga katki. Õnneks oli alles esimene kulbitäis, suurt uputust ei tulnud.

Enam ma hoidiseid eriti ei tee. Peaaegu üldse mitte, eriti kui rääkida pikaajalisest säilitamisest. Midagi läheb sügavkülma ja üht-teist kohe söömiseks.

#ajas tagasi 

Neljapäev, 28.08.2025

Võib öelda, et oli vaaritamise päev. 

Kurgid purki, kohe söömiseks. Üks suur purk, kuum lahus kurkidele  (poest ostetud, mitte kõige paremad) peale kallata (1 l vett, 1 spl soola ja 1 spl suhkrut), no ja siis kõik see muu. Till, küüslauk ja mustsõstra lehed. 

See oli esimene.

Edasi letšolaadne salat: sibul, küüslauk, porgand, juurde paprika, siis suvikõrvits ja kõige lõpuks tomat. Pipar, sool ja suhkur. Natuke sidrunimahla. Seekord vist sellises järjekorras.


Minu lemmik hautis, eriti kui moosi asemel saia peale panna ;)


Päeva lõppu jäi lihategu, eelmisel päeval ostetud kaelakarbonaadi tükid, pruunistasin ja hautasin. Jagus mitmeks päevaks.

Selline vaaritamise päev siis.


Aga kui jutuks algusesse tagasi minna, siis tublisid hoidiste tegijaid lähedaste ja sõprade ringis jagub. Naabrinaine toob külakostiks ja sõbrants ahvatleb Messingeris.



...

2 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

Külmkapi pilt on...imetlusväärne. Mina ei tee igasugu möksisid. ei oska ja ei maitse. Kui keegi tuleb moosipurgiga, siis selle vastu ei saa. Minia tõi emale murakamoosi. Sain pidama, muidu oleksin selle üksinda öösel tühjaks söönud.

tegelinski ütles ...

No mulle just möksid meeldivad 😀 Igatahes eelistan soolast.
Murakaid meeldib korjata... aga nüüd juba mitu aastat pole rabas käinud. Muraka moos on muidu hea, aga seemneid on liiga palju! Kunagi tegin murakatest likööri, viinaga vast. Liköör läks pudelisse, murakad sõime sõbrannaga pärast ära. Atsa, kus hakkas pähe! Likööri joomist ei mäleta...