pühapäev, 14. veebruar 2021

Kolm lauset

 ...

Võtad ajalehe. Lappad läbi. Loed pealkirjad... jesper, mõni on nii pikk, et kui lõpuni jõuad, on algus ununud.

Lahendad sudoku. Lahendad ristsõna. Teed alguse tähe-sudokuga, just nimelt alguse, sest reeglina mina sellega lõpuni ei jõua.

Valid ühe artikli ja loed läbi. Paned lehe kõrvale... võimalik, et jääbki. Aga võimalik, et tuleb meelde ja loed veel. Või loed selle sama uuesti, sest eelmine lugemine oli suht pealiskaudne. Mul on tunne, et olekski tark asju kaks korda lugeda, midagi võiks ju kinnistuda. Iseasi, mis ma kõigi nende teadmistega peale hakkan. Kui nad kõik kinnistuksid.

Täna teen kolme lause lugemise. Õigem oleks küll öelda, et kolme lause kirjutamise. Läbi loen terve loo.

Loomulikult eilne Õhtuleht (reklaamipaus... lugege kõik Õhtulehe!).

Ma eile alustasin: ristsõna, sudokud, pealkirjad, surmakuulutused, Piletimaailma pakkumised.

Ja nüüd kolm lauset loetud lugudest.

...

Kurbus on ahastustunne, mida põhjustavad kaotus, pettumus või ebaõnn. Südamevalu vastu puudub ravim - me peame sellega lihtsalt leppima. Kuid minu puhul teeb kurbusega sõbrunemise keeruliseks see, et see tekitab minus kahetsust ja isegi süütunnet, ehkki sellel pole loogilist põhjendust.... Georg Malvius

Selle loo mõjul otsisin ma üles laulu "Ei möödu päevagi", helilooja Stephan Sondheim, ja kuulasin rohkem kui kaks korda.

...

Me kõik oleme teatud määral pooleli meistriteosed. Mustrid ei saa kunagi valmis ja neid saab tikkida ise, just nagu endale meeldib. Ja just sellisena anda ka oma järeltulijatele... autor Manona Paris, kes küsib: kas sina oskad end hingevalu mustrist välja murda? 

...

Paar vanahärrat on jõudnud memuaarideni. Kunstiõpetajast naaber Tamba külast on kirjutanud loo selle küla saatusest. Selles on kirjas, et kunagi oli külas mitukümmend talu rohkem ja et keskmiselt oli igas talus viis last, kellest üks sai raudselt sõjas surma, teine sõitis paadiga Rootsi, kolmas pani endale käe külge, neljas läks lapsega minema ja vaid viies jäi juureks, kes hakkas oma võrseid ajama.

Peeter Tooma vastustest ajakirjaniku küsimustele.

...

Mõnigi kriitik võttis kogu lugu tõe pähe ja eeldas, et teen Moliere`i lugu. Meie film oli aga hoopis teises võtmes. Nojah, vigurit ju ei tohi Eestis teha, pead nagu Vargamäe Andres suhtuma elusse - murelikult, aga ei pea ju kogu aeg nii tõsimeelne olema.

Arvo Kruusemendi mõtteid filmi "Don Juan Tallinnas" kohta.

....

Pablo Picasso maal "Guernica" on ehk üks maailma tähtsamaid kunstiteoseid. Võiks arvata, et geniaalne Picasso lihtsalt kandis oma ideevälgatusi lõuendile. Tegelikult kulus selle kunstiteose loomiseks umbes kuus nädalat ja sellest on säilinud 45 väga informatiivset sketši, mis näitavad, kuidas Picasso mõtles.

Neuroteadlase Jaan Aru mõtteid sellest, et edukuse nimel on vaja lõputult harjutada. Tegelikult on pikk lugu eeskätt teemal laps ja nutiseadmed. Pluss soovitused, kuidas last nutiseadmetest võõrutada.

...

Sajandivahetusel surid lühikeste vaheaegade järel tiisikusse meheikka jõudnud kolm õepoega. Kõiki neid põetas ja mattis taas ei keegi muu kui Elisabeth. Veelgi raskemad vapustused seisid alles ees.

Lugu kirjanik Elisabeth Aspest (1860 - 1927).

...

Seekord siis sellised kontekstist väljas laused. Pooled lood veel lugemata. 

Õnneks on homse leheni aega.

...

2 kommentaari:

konn, lendav konn ütles ...

Meisterlik ülevaade ajakirjandusest - sa võikski vabariigi partei-ja majanduseliidile svodkasid koostama hakata!:)

tegelinski ütles ...

;)