pühapäev, 17. august 2008

Juuli 1929

......
Mida kõike ühes vanas kohvris ei leia. Tõin selle kohvri koju peale ema matuseid ja ega ma just eriti tihti sinna ei sukeldu. Aga täna mõtlesin, et lähen ja otsin sealt välja oma tite-ea kleidid, mis ema ise näpu vahel mulle kunagi õmbles.
Ja siis leidsin sealt igasugust väärt lugemist.
Ajakirju
Ajalehti
Põnevaid vanu raamatuid
Ema kooliaegseid konspekte
Oma VII kl ajaloo vihiku
Ja muidugi need 2 tillukest kleiti ka.
Taluperenaine, juuli 1929
Vanaema oli siis napilt 20 aastane, abielus ja ta esimene laps oli juba 2 kuud vana.
Ajakirja ma tervenisti läbi ei lugenud. Aga mõne loo küll.
Mälestussammas Eesti koidulaulikele.
… “Koidula mälestussamba avamisega Pärnu kui Eesti ärkusööbiku sünnilinn on andnud hää tunnistuse oma üksmeelsusest ja rahvuslikust kohusetundest, sest äsjaavatud ausamba püstituskulud, mis üldsummas küünivad poolteise miljoni sendini, on pea terveni pannud kokku kohalik rahvas. Selle ilusa algatuse ja teostuse ligema juhtimise au kuulub kohalikule tegelasele dr Kukele”…
Tegelikult on see pikk artikkel ja lõpeb lootusega, et Koidula viimne rahukodu saab kunagi olema Eesti mullas. Artikli juures on foto Lydia Koidula rahvariietes, kus Koidula pole üldse enda nägu. 100kroonise peal on ta hoopis teistsugune.
Siis on ajakirjas pikk artikkel Moodsa tikandi alustest.
Igavesti väärt materjal koos õpetuste ja joonistega.
Taimekaitsevahenditest ja kahjulikkudest putukatest.
Võõrasema (Viola tricolor maxima)… täpne õpetus, kuidas kasvatada ja milliseid sorte on. Ja et ta järgmine aasta õitseks, tuleb teda külvata juuli kuus. Võõrasemad on ühed mu lemmikutest, kahjuks on juba august ja külvamisega olen hiljaks jäänud.
Mida Inglise perenaised teevad oma seltsides?
Tundub, et nad olid väga seltskondlikud. Korra kuus olid koosolekud. Igal koosolekul oli antud aega asjaajamisele, meelelahutusele ja õppetegevusele. Selle artikli autoril oli juhus viibida ühel sarnasel koosolekul.
… “Pääle lõunat kogunes küla nägusasse seltsimajja ligi 60 naist. Esimeses järjekorras arutati ühe eeloleva lastepeo korraldust. Siis jagati välja preemiad parematele salativalmistajatele – perenaistele, kes olid osa võtnud salati valmistamise võistlusest. Sellele järgnes kõne “Venemaa elust ja olust”…. Läbirääkimised kõne kohta lõpetatud, saadeti pool tundi mööda teejoomise ja jutuajamisega. Siis algas õppetöö. … “
No ja siis igasugused toidujutud: kartulist, maasikasiirupist, hoidistest, piima hapendamisest, juulis soovitavate toitude sedel, toiduretseptid.
Natukene kleidimoode ja lasteriiete ümbertegemisest, käsitööd, kirjanduslikke uudisteoseid (Aino Kallas – Tähelend – Koidula elulugu) ja niisama küsimusi-vastuseid.
...
32 lehekülge igati mõistlikku juttu, nagu polekski tegu miski 80 aasta taguse ajaga.
...

Kommentaare ei ole: