kolmapäev, 29. august 2018

Tähelepanekud ja küsimused

...
Kuidagi tuleb kirjutamisega jälle rajale saada.

Niisiis midagi mittemidagiütlevat.

Või midagi, mis lihtsalt pähe tuleb.

1. Kõige rohkem tahtsid lapsed pudrule peale panna punase sõstra toormoosi. Ise ka leidsin, et jumalast hea. Nüüd korjan põõsast viimased võrgualused marjad, tambin vähese suhkruga puruks ja pistan säilituskottidega sügavkülma.
2. Kõige parem hoidis on soolatud till. Igale poole, kuhu soola vaja, lisan just seda. Esiteks seepärast, et lihtsam kasutada, kui sügavkülmas olevat. Ja teiseks, et hea ka, igal väiksemalgi soolateral on tugev mekk man. 
3. Meedias enam ei loendata, kui palju on sel aastal liikluses hukkunuid. Tundub, et asi on kontrolli alt väljas. Karm aasta. Ja siis saad teada, et tuttava tuttava lähedane ka. Lihtviisil, kellegi joomari süül.
4. Kanutiaed kui autode põletajate mängutuba? Loen kohalikke ja Rootsi uudiseid... Aga sõbrants jalutas täna mööda ja ütles, et talle tundub see küll väga avatud ja turvaline koht olevat.
5. Mulle meeldib lastele ette lugeda. "Härra Huu" sai rohkem kui poole peale. Aga tuttav soovitas hoopis Kairi Oja "Onu Internet ja nutikaigas". Kui raamatupoodi satun, siis ostan. Ette lugemiseks järgmistel kordadel. Selle suve lugemised seks korraks läbi.


6. Metsas pidi olema marju ja seeni. Ma ei tea, kas meie metsades ka. Pole riskinud vaatama minna. Kõik need kunagised ihulähedased põdrakärbsed ja puugid tulevad meelde. Kui metsa mineku peale mõtlen.
7. Ma pole vähemasti 25 suve nii palju meres ujumas käinud kui sel aastal. Mitte seepärast, et vesi oleks soe. Vesi oli karastav. Aga kui lapsed tahavad minna, siis ei saa ju neid üksi lubada. Sumaki kõigepealt ise lainetesse! Vähemasti üritasin... tavaliselt ei õnnestunud.
Ikka jõudsid pliksid ette.


8. Tunne vaenlast. See, mis herilaste abil tõestatud sai, ei sobi äädikakärbestele. Homme asun tolmuimejaga lahingusse. Ehk õnnestub ära imeda. Loodan, et loomakaitsjad asja üles ei võta.


9. Miks nad küll hundi rahvusloomaks valisid... aru ma ei saa. Tuttav kurtis, kuidas öösel hunt ukse taga kolas ja möödaminnes koera maha murdis. Miks peab eestlaste rahvusloom nii kuritegelik olema? Miks ei sobinud siil, kes isegi Kalevipojale nõu anda oskas?
10. Selline elu siis. Suvi 2018. Kooli alguseni on veel loetud päevad. 

...

5 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

vaatasin, et juba pea kuu pikkune paus...hakkasin muretsema. Aga hoopiski noorem põlv on see, kes aja ära napsab.

1. punase sõstra toormoosi usun
2. soolatilli pole proovinud, hea nõuanne
3. liiklusuudiseid jälgin hingevärinal
4. täna õppenõukogus jagunesid arvamused kaheks: kas süüdi kodu või süüdi kool. Üks õpetajast lapsevanem sõnas: miks minu lapsed nii ei tee.
5. Lugesin Kivirähki Limpa lugusid (arvata võib, et mitte enda soovil). Mulle üldse ei meeldi, aga 9, 7, 5 naudivad. Veel oli mingi Heinakübar, see ajas vähemalt minugi muigama.
6-7 kogemused puuduvad
8. enne linna minekut ei tohi hambaid pesta ega lõhnavett piserdada. Herilaste rünnak bussipeatuses kohene. Õnneks pole nõelata saanud.
9. Lugesin hundist - ei ole minu rahvusloom
10. Kooli alguseni on veel loetud päevad

tegelinski ütles ...

Kusjuures, ma olen krooniline ettelugeja (5) ja veidike surun oma tahtmist peale :) "Härra Huu" tuli seepärast, et ise ka tahtsin teada, kes too tegelane on. Kunagi oma lastele lugesin ette sarja "Seiklusjutte maalt ja merelt". Nüüdne soovitus (onu Internet) tuli tuttava kirjandusõpetaja poolt, nii et usaldan ja teen ära. Limpa pole mulle ka tuttav, aga mu meelest on seal liiga palju pilte, mis lugemine see on, kui peab kogu aeg pilte vaatama :P
...
Ma ei tea, kes on süüdi (4), aga mul on aastakümneid korjatud kogemus, et teevad ka need, kelle kodu on ideaalilähedane ja kellest mitte kunagi ei oskaks seda arvata ... kas siit järeldus, et süüdi on kool? Kindlasti mitte, laps on hädas, kodu on hädas, kool on hädas, ja hoolimata igasugustest koolitustest tunnistavad nii kool kui kodu: me ei saa hakkama.
...
Aga veel mõned päevad aega, enne kui kool algab. Tore, kui esmaspäevani vaba on, esimene nädal võibki veidi lõdvem olla.

Ireen ütles ...

Soolatill meenutab vanaema.

tegelinski ütles ...

Aga punase sõstra toormoos? See oli tal ka külmkapis :)

Ireen ütles ...

Mina mäletan kompotte :)