pühapäev, 20. november 2011

20.11.2011

....
Hommikul ei raatsinud voodist välja tulla. Võib olla seepärast, et tuba oli külm, rohkem hoidis siiski kinni pooleliolev raamat.

Alles mõni päev tagasi kirjutasin, et olen 27ndal leheküljel ja ei usu, et kaua ja kaugemale eriti enam viitsin.
Ja ahjukütmisesse on mu suhe viimasel ajal leigeks muutunud.

"17. nov

...mul on hea meel, et külma ja lund veel pole, kuigi maailm oleks siis puhtam, helgem ja kargem. Aga ma olen laisk ahjukütja, eriti nüüd, kui ämm kuuks ajaks hooldushaiglasse sai paigutatud. Soojad riided selga... ma lausa naudin jahedat tuba. Vaatasin järgi, 18 kraadi. Usun, kui koju tulin, oli külmem, nüüd lambid põlevad, arvuti on töös ja kolm küünalt annavad sooja.

R ei lase oma ahju ka kütta, ma ei tea, kas on see kokkuhoiu mõttes või meeldib talle lihtsalt sooja vaiba all teleka ees istuda. Nüüd oli ju jalgpall, nii et oli, mida vaadata.
Mina ise küll mitte, kui esimene värav löödi, sai küllalt. Palun mulle ilusa lõpuga muinasjutte. Cartlandi pole veel lugema hakanud, aga igal pool kirjutatakse/räägitakse, et lõpud on õnnelikud, mida ilusamat siis veel tahta. Idiootsusi näeb ilma "Idiooti" lugematagi, masendavast rääkimata.
Eile võtsin linna-raamatukogust Vahingu "Päevaraamat I", see vist kuulub Langi väärtkirjanduse nimestikku - igatahes kohalikus kogus ei olnud - aga 27 lehekülge loetud, arvan ma, et kaua enam ei viitsi.

Tervitustega!
"

Tegelikult ikka viitsisin. Olen 199ndal leheküljel. Vahepeal käin end raamatuväliselt harimas. Luuletaja Jaan Oks... miks ma mitte midagi temast ei tea. Nimegi mitte. Otsisin välja "Eesti luule antoloogia" (1955), mul on kahjuks ainult I osa, seal teda ei olnud.

Wikipeedias pöördus Jimmy Wales isiklikult minu poole ettepanekuga annetada.
Ma ei ole vastu, aga mitte hetkel. Hetkel huvitas mind Jaan Oks, eluaastad 1884-1914.
Täitsa olemas.

...
Ahjud on köetud, hommikusel puutassimisringil tegin ära ka tänase päeva fotod.
Päikeseline, külm hommik.

Miks mitte sellist ilma pildistada.


Viimane maitseroheline (lille)peenral on võtnud sügavkülmoleku.

Kuskil on keegi rajalt kõrvale sõitnud.


...
Vana truu fotokas on end solvunult ära kaotanud, julgesin teda viimasel korral lohakuses ja laiskuses süüdistada - jätab pildile plekid, ei valgusta vajalikult.
Nüüd püüan tasapisi uuemaga ühist keelt leida.

Täna siis, päev ajalukku.
20.11.2011
...

8 kommentaari:

  1. Jaan Oksa nime olen kuulnud. Nooruses vist mõnda luuletustki lugenud - selline maailmavaluline "hingesugulus" oli vara lahkunud poeetidega. Nüüd ei tule isegi meelde, millest tema luuleread olid. Äkki tuleks mul nüüd ette võtta need luuletajad, kes igivanaks elasid...

    VastaKustuta
  2. Mõned luuletused isegi leidsin.Ja lugesin.
    http://static3.nagi.ee/i/p/795/73/198934879c08ae_o.jpg
    Muidu... mingi eluperiood ma ainult luuletusi lugesingi. Aga eks ikka seda, mis kodus riiulil...

    VastaKustuta
  3. Jaan Oksa vist kõige tuntum väljaanne on millalgi 1960-1970. aastatel Loomingu Raamatukogus ilmunud jutukogumik "Vaevademaa" - väga sünge ja masendav autor üldiselt. Luuletajana ma teda peaaegu üldse ei tea, aga proosat on hiljemgi ilmunud, kuigi nõuk. ajal vist peale "Vaevademaa" mitte, peetigi liiga süngeks. Midagi tema loomingust on ka teatrilavale jõudnud või oli see koguni tema eluloost näidend (võimalik et Vaino Vahingu vahendusel). Nii et meie jaoks ikkagi tuntum prosaistina, luuletajana vähem.

    VastaKustuta
  4. Jep. Jaan Oks, Vaino Vahing "Mees, kes ei mahu kivile", Evald Hermaküla lavastatud.
    Aga ka see ei ütle mu jaoks midagi...

    VastaKustuta
  5. Jaan Oksa ei tea mina ka.

    Soojad toad on hubased ja pildid tänasest imeilusad. Vahvad.

    VastaKustuta
  6. Külma soojust õhkab saialillest...
    ;)

    VastaKustuta
  7. Jaan Oksa teema jätkuks: seda "Vaevademaad" soovitan kindlasti lugeda, LR 1967 nr 8-10. Mulle tundub, et ta võiks Sulle meeldida. Tal on tegelikult väga ilusad Eestimaa kirjeldused (meri, naised, tuul, maa, ahastus, rõõm... Lappasin just praegu uuesti kiiresti läbi (on mul siin riiulil) ja vaatasin, et kui ta noorele-minule kuigi hästi ei meeldinud, siis praegusele-minule on vist vägagi meelepärane, tuleb uuesti lugeda.

    VastaKustuta
  8. Aitäh :) Mul juba tekkiski huvi.

    VastaKustuta