teisipäev, 27. aprill 2021

Aknapesu ja muu ajaviide

 ...

Mida siis teha, kui tähtaeg kukub ja töö ikka lõpetamata? On kaks võimalust: kas asud kohe asja kallale või otsid põhjuse ja lükkad veel edasi. 

Niisama edasi lükata pole hea mõte, siis on kahekordselt süümekad: esiteks tegemata töö ja teiseks niisama kasutu olemine. Täna hommikul näiteks õnnestus edasi lükata, sest tundus, et tuppa tulnud tolmurullid on silmatorkavalt suured, loogiline siis, et ei saa arvuti taha istuda, kui silma torgivad.

Võtsin välja tolmuimeja ja tuuseldasin läbi kõikide tubade.

Siis tuli meelde, et ma pole juba paar päeva kõndimas käinud. Kui juba, siis juba. Helistasin kõnni-kaaslasele ja tegime ära. 

No ja siis tuli juba lõunasöögi aeg... tegemine muidugi ennekõike.

Tagataskus on veel mustad aknad. Muidu tunduks nagu otsitud põhjus olema, kevad alles noor, aga sattusin lugema artiklit aastast 1921.

Praktilised näpunäited

Miks peab akna klaasa tihti pesema?

Harilikult pestakse meil aknaid kui nad mustad on. Aga seda ei tea meil wist weel kõik perenaised, et mida tihem ta aknaid peseb, seda suuremat head teeb ta oma perele.

Asjalugu on järgmine: mustus ja tolm akna klaasidel, lasewad wäga kasinasti walgust ja päiksekiiri läbi. Hiljuti tehti Inglismaal, ühes wabrikute linnas, uurimise läbi kindlaks, et aknad, mis 10 päewa pesemata olid, kaotasid 35 - 40 % walgust, aga kuu aja pärast, pesemata olles, 80%! Muidugi, oli see wabrikute linnas, kus palju paksu suitsu on, aga ometigi on see näituseks, et ka hariliku elu tingimiste juures, tihti aknaid pesema peaks, olgu kord nädalas, see töö ei ole suur ja raske, aga kasu temast on tõeste suur, kui selle peale mõtleme et walgus ja päikese kiired suured elu faktorid on. Kel suurekstegev klaas käepärast on, waadaku kord oma toa aknaid.


Imekspannes leiate sealt kõiksugusid kirju, mis tolm, suits, lambi walgustuse jätised gaasidena ja inimeste wäljahingamised on teinud, ja siis weel kärpsejäljed ! Ja, need kärpsed ! Igaüks teab, kus need hulgused küll ümber hulguwad. Ja mõtelge missuguseid haiguseidusid  nad meile akna klaaside peale toowad - ja mida meie siis jälle sisse hingama peame. Nii siis, armsad perenaised, hoidke aknad puhtad.

Nii on. Kui ma nüüd vaevaga end arvuti taha sain, siis tuli ju ennast soojaks kirjutada, enne kui suurem töö ette võtta.

Aga päris kindlasti peaks otsima selle suurenduse klaasi ja vaatama üle... kas tõesti võib olla, et aknad on nii mustad, et peaks neid pesema hakkama.

Enne kui on tähtajalise kirjatöö ette võtan ;)

...

2 kommentaari:

  1. Nii äge lugu, mulle meeldib, kui kirjutad!

    VastaKustuta
  2. Ja eriti toredad on uudised 100+ aastat tagasi ;)

    VastaKustuta