kolmapäev, 24. august 2011

Kuidas pelmeenidest said empanadad

...

foto

Leidsin loo oma vanast kaustast "Igapäevamõtted"
Siis mul blogi veel polnud, pildistamise-maaniat ka mitte.
Nüüd ma enam ei viitsi kududa ega küpsetada.
Pihtimus sellest, kuidas mina pelmeene tegin
Veebruar 2005
Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama päris algusest. Olles saanud oma kisakoorilt energiasüsti, alustasin tegutsemist. Poes suutsin meenutada, et vaja on hakkliha. Nii ma siis poetasin korvi pakikese. Kodus avastasin, et minu kogus (250g) on märkimisväärselt väiksem retseptis olevast kogusest (1300g). Nii et esimesel päeval jäid pelmeenid tegemata. Teisel päeval poetasin toidukorvi järgmise paki (250g) ja ei suutnud kuidagi meenutada, kas oli veel midagi vaja või mitte. Kodus panin teise paki esimese paki kõrvale ja mõtlesin, et nüüd kohe kohe kohe. Aga siis tuli mitmeid meeldivaid ja vähemmeeldivaid vahepalasid ja täna hommikul seisin silm silma vastu tõsiasjaga, et s e l l e s t 3 päeva külmkapis laagerdanud lihast ma küll pelmeene teha ei taha (vahevihjeks pean tunnistama, et ma pole siiani päris kindel, kas ma sinna pelmeenide sisse ikka pean toore liha keerama?).
See selleks, edasi lõin liha jupi kaupa pannile ja tegin kiirkuumutamist, siis jahtunult köögikombaini koos sibula, soola ja küüslauguga…ja siis oli mõistus otsas. On see nüüd enam pelmeenitaigen? Õnneks oli mulle meelde jäänud värske foorumiteema, tainas ja täidis (või midagi sarnast). Lappasin kähku kõik läbi ja silma hakkas üks, kus olemasolevad ained ja kogused natuke klappisid. Singi asemel küll liha, tüümian käbedasti basiilikuga asendatud, konservtomatid, juurde näputäis pipart (hiline arusaam – minu näpud on näputäieks liiga suured). Aga mis kõige olulisem…tainas. Kakud kerkisid kenasti kohevateks. Ämm kiitis lihapirukaid, aga ütlesin talle, et need on empanadad.
Kõik kokku väga iseloomulik minule, et tahtsin küll kõige paremat aga välja tuli nagu alati…ehk lühike vahemaa pelmeenidest empanaadasse.

4 kommentaari:

  1. hääh, lootsin juba, et puuviljakõhutäie peale pakutakse läheduses lihasemaid ampse :D

    VastaKustuta
  2. Tatrapudru võin pakkuda... tatar vist pole puuvili? Lihamaitselist vorsti segan sekka...

    VastaKustuta
  3. Hispaanias pidi porgand puuvili olema. Seega tatar võix olla köögivili v juurvili.
    Vorsti juures pole lihasisaldus yldse oluline. Tähtis on vorsti VORM ning soovitavalt ka VÄRV.

    VastaKustuta
  4. Just :) Kõik sõltub vaatenurgast...

    VastaKustuta