pühapäev, 23. juuni 2013

Jaanipäeval, 50 aastat tagasi

... 
Kui kuulsin, et ümmargune aastapäev, siis mõtlesin kohe – kindlasti 40. Aga siis mõtlesin natuke rohkem ja jõudsin arusaamisele, et mul endal pole 40.pulma-aastapäev teab-mis-kaugel, järelikult peab Arvil ikka rohkem olema. 


Olen peaaegu kindel, et selles pulmas ma olin, aga ma ei tea, kas mäletan pulmi või pulmapilte, suurt vahet ju pole. Ma mäletan täpselt, mis nägu oli pruut ja mis nägu peigmees, millised olid rõivad ja kuidas istus seltskond pulmalauas. 
  
Pulmalaud oli söögitoas, pikk laud, magamistoa uksest kuni väikese toa ukseni.

Teisel päeval oli vankriratas korstna otsas ja Leida-tädi käis katusel, et seda alla tuua. Küllap toimus pulmas muudki kui söömine ja vankriratta veeretamine, aga seda, mida piltide peal pole, seda ma ei mäleta.

 


Kuigi võiks, sest tegelikult olin ma ikka ise päris kindel pulmaline.


Täna siis kuldpulmad!

Palju õnne!
...

7 kommentaari:

Hundi ulg ütles ...

Mulle meeldib omaaegsetelt fotodelt uurida detaile: pruutpaari toolid, rikkalik külm laud, tuttavad pudelid, karahvin(!), pärlid, laastukatus jne.

helle ütles ...

Oh ajad, oh kombed:)
Mul "varastati" sõbranna pulmas Saaremaal kingad ära. Ühe leidsin ikka üles, aga ühega ju ei lähe. Sain siis pruudi toasussid, sellise kõva tallaga, endale jalga, muidu olekski Saaremaale jäänud.
Seda enam ei mäleta, kas king jäigi kadunuks või tuli ikka hiljem kusagilt välja. Millegipärast usun viimast varianti.

tegelinski ütles ...

Vanasti varastati pulmas pruut ära :)... siis vahepeal ei tohtinud varastada, sest pruut oli rase, ja nüüd pole selliseid pulmigi enam.
Aga kõik mis pulmas varastati, saadi ikka lõpuks kätte :)
...
Ma viimasel ajal fännan vanu fotosid, isegi neid, kus ühtegi tuttavat peal ei ole. Samas on minu käes üks võõras fotoalbum, kus sees ainult matusepildid, võõrad inimesed, võõrad matused.
Ma pole veel seisukohta võtnud :) Aga nende pulmapiltide peal vaatasin minagi toole, ja veel pärga pruudi peas. Need toolid olid hiljem köögis, ühe peal istus vanaema ja teise peal vanaisa...

Emmeliina ütles ...

jaanid ja pulmad käisid vanasti tihti kokku. minu tädi abiellus jaanipäeval 1960, kuid pulmad peeti maal õues, mäletan mingit suurt presentkatust...

Pidulaua pilt on muljetavaldav. Oleks isegi selles pulmas osaline.

Kuna pidu kestis tavaliselt kaks päeva oli kohustus kaugematele külalistele mingigi pikaliviskamise koht organiseerida. Virumaal oli selline mood, et magavate naiste king "varastati" ära ja järgmisel päeval algas pantide lunastamine. Magasime kingad padja all :)

vanad pildid on lummavad. eriti veel kui saab suurenda. Kui mul igav tuju, siis otsin üles http://jalutuskaikajas.blogspot.com

Sinu jutte ja pilte ootan alati!

Emmeliina ütles ...

aga veel: miks ikka tädi Leida katusel käis? kas mitte peigmees poleks pidanud seal turnima?

tegelinski ütles ...

Sealt siis need varastatud kingad :)
...
Seegi pulm oli ikka mitu päeva ja ööbimisega. Aga miks tädi Leida katusel käis, peab pruutpaari käest üle küsima. Mina ei mäleta... olekski päris huvitav teada :)

Emmeliina ütles ...

võib olla tehti pilt siis, kui vankriratas üles viidi :)

Kuidas see laul oligi: vankriratas korstna otsa, et see kurg ei lendaks metsa vaat, vaat sedamoodi, vaat, vaat sedamoodi pead sina ilmas elama...