reede, 3. juuli 2009

Kes minevikku ei mäleta…

...

...

Tegelikult ei saagi nii, et ei mäleta. Ikka tuleb meelde.

Kaugem minevik meenutab ennast ise… vanad fotod, ajakirjad, dokumendid. Ürikud ja kroonikad. Mingil hetkel tulevad nad ise su juurde.

Kui kraamid või sorteerid.

Või kui otsid midagi. Midagi, mis ehk jääbki leidmata, aga selle asemel on muud erilised leiud.

Täna vaatasin oma arvutikaustas mingil ajahetkel tehtud fotosid vanadest ajakirjadest. Sealt siis leid. Meeldetuletus minevikust.

...

Laulupidu aastal 1950. Mind siis veel olemas ei olnud. Aga ma olen päris kindel, et ka see laulupidu kandis endas varjatud mõtet, mis sest, et ajakiri pasundas hoopiski muud.

...

"Laulupeol laulab meie rahvas oma piiritust andumusest seltsimees Stalinile – nõukogude rahvaste võitude geniaalsele innustajale ja organiseerijale, väljendab sügavat kodumaa-armastust, oma võitlusvalmidust astuda vastu imperialistide-sõjaõhutajate igasugustele sepistustele."

"Laulupeo repertuaari koostamine toimus ägedas võitluses kodanlike natsionalistide Andreseni, Semperi, Vettiku, Pätsi ja Karindiga, kes igati püüdsid takistada meie nõukoguliku mitmepalgelise elu kajastamist laulupeol, tahtes piirata ning kitsendada meie nõukoguliku kultuuri arengut."

Tegelikult oli 1949. aastal küüditatud suur osa Eesti rahvast - laulurahvast, ideelisest ja isamaalisest.

Viis kuud enne uut laulupidu "tehti" eelmise peo viiest dirigendist kolm "rahvavaenlasteks" ja arreteeriti: Alfred Karindi, kellele määrati 10 aastat sunnitööd Mordva Dubravlagis, kust ta vabanes 1954. a; Teodor (Tuudur) Vettik, kes saadeti tribunali otsusega 25 aastaks orjatööle Irkutski oblastisse, kust ta vabanes 1956. a; Riho Päts, kellele määrati ENSV Ülemkohtu otsusega 25+5 aastat Kirovi oblasti orjalaagreid, kust ta vabanes 1955 a.

(artikkel)

...

Nõukogude Eesti 1950.a üldlaulupeol esines peale sega-, nais-, mees- ja lastekooride ning Nõukogude Armee koori veel eraldi kaevurite koor kolme lauluga.

Tänutundest suure vene rahva vastu esitas iga kooriliik ühe laulu vene keeles.

See oli XIII üldlaulupidu. (foto Eesti Päevalehest 4. juuli 2009)

...
Homme on XXV laulupeo esimene kontsert.
...

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Minevik elab meis endis, iseasi, kuidas me teda mäletamine :)
Aga sina oled selle jäädvustanud :)
See on tore :)